spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Vitez: Održan središnji program manifestacije “Dani Ahmed-agine džamije”

- Oglasi -
- Oglasi -

U prostorijama kino dvorane u Vitezu sinoć je upriličen središnji program manifestacije “Dani Ahmed-agin džamije” koju je organizirao Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Vitez.

Riječ je o programu Večer Kur’ana i ilahija u kojem su sudjelovali istaknuti učači i interpretatori; Mustafa Isaković, Ibrahim Bilčević, hafiz Hidajet Talić, Ćamil Hajdarević i Dženis Mulić.

- Oglasi -

Glavni imam MIZ Vitez Omer-ef. Sikira se u svom obraćanju osvrnuo na ulogu i značaj vakufa za zajednicu i pojedinca.

- Oglasi -

– Gospodar poziva ljude ulasku u vjeru, te ističe da se na taj način jedino istinski živi. Dakle, samo život koji vjera pruža je potpun, te snažan toliko da se nastavlja i nakon svog dunjalučkog dijela. Naši vakifi su bili svjesni snage života koju daruje vjera. Od njihovih vakufa živi i danas imaju koristi. Vitez ima svog vakifa, Ahmed-agu, a njegova džamija već 432 godine poziva sve oko sebe spomenutom kur’anskom pozivu; da uđu u vjeru – kazao je glavni imam.

Osvrnuo se i na činjenicu da vakufi, osim praktične, imaju i motivacijsku dimenziju.

– Osim što su na usluzi svim ljudima, vakufi su poziv svima nama da nešto darujemo ili uvakufimo, te osiguramo sebi i život nakon života. Vakufi imaju snagu pozvati druge na dobro. Budimo i mi kao Ahmed-aga, budimo vakifi neke nove džamije – poručio je glavni imam MIZ Vitez Omer-ef. Sikira.

Predsjednik MIZ Vitez Haris Šehić je u razgovoru za Media centar IZ u Bosni i Hercegovini istaknuoznačaj uključivanja Zajednice u kulturne programe.

– Ovo je veliki jubilej za nas na ovom području, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da su gosti programa zadovoljni, a mi ćemo se truditi da nastavimo ovu lijepu tradiciju obilježavanja Dana Ahmed-agine džamije – kazao je Šehić.

Sudjelovanje u organizaciji su uzeli i aktivisti Mreže mladih ovog medžlisa, pa je moderator programa Mujo Trako za Media centar IZ poručio kako mladi imaju kapacitet baviti se važnim društvenim temama.

– Omladina i buduće generacije trebaju dolaziti na ovakve događaje. Za početak slušati, učiti i educirati se, a postepeno i preuzimati i organizacijske obaveze. A programi poput večerašnjeg podsjećaju da razumijevanje povijesti djeluje na sadašnjost i budućnost – poručio je Trako.

Ahmed-agina džamija najstariji je javni objekt na području općine Vitez, smještena u Starom Vitezu. Izgradio je Ahmed-aga poznat i kao Sinan Čelebi.

Tokom manifestacije “Dani Ahmed-agine džamije” kojom se ukazuje na značaj ovog najstarijeg javnog objekta na području općine Vitez upriličene je niz vjerskih i kulturno-umjetničkih sadržaja.

(Nedim Gondžić/Preporod.info)

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.