spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Roditelji njegovatelji trenutno imaju svoja prava, podsjećamo koja

- Oglasi -
- Oglasi -

Roditelj njegovatelj je roditelj osobe sa 100 postotnim invaliditetom uzrokovanim bolešću ili poremećajem u razvoju.

U sustavu zdravstvenog osiguranja roditelji njegovatelji u Federaciji BiH imaju status osiguranika temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu u kolovozu ove godine. Roditelj njegovatelj je roditelj osobe sa 100 postotnim invaliditetom uzrokovanim bolešću ili poremećajem u razvoju.

- Oglasi -

Potvrdila je to za Fenu pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera, te pojasnila da je Zakonom o roditeljima njegovateljima u FBiH uređen pojam i status roditelja njegovatelja, pravo roditelja njegovatelja u Federaciji BiH.

- Oglasi -

,,Naime, navednim Zakonom utvrđeno je da roditelj njegovatelj ima pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u Federaciji BiH sukladno Zakonu o radu, na koju se uplaćuju doprinosi za mirovinsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme neuposlenosti. Slijedom navedenih odredbi Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju utvrđen je status osiguranika roditelju njegovatelju u sustavu obveznog zdravstvenog osiguranja, te određen obveznik uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje”, rekla je Bera.

Obveznik uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za osiguranika-roditelja njegovatelja je centar za socijalni rad, odnosno općinska služba za socijalnu zaštitu.

,,Sve uplate se vrše iz sredstava federalnog proračuna sukladno odredbama Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH i propisima donesenim na temelju zakona. Za ovu namjenu osiguran je iznos od 17.541.857 KM. Naime, u Proračunu FBiH za 2022. godinu i Zakonu o izvršavanju Proračuna FBiH za 2022. godinu, predviđena su sredstva za ove namjene, u okviru Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima, provedba Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH”, dodala je Bera.

Podsjećanja radi, u Federaciji BiH je počela primjena Zakona o roditeljima njegovateljima. Ovo je prvi ovakav zakon u Federaciji i cilj je da se roditelju (ili staratelju, ukoliko nema roditelja) osobe sa invaliditetom prizna pravo na status roditelja/njegovatelja, i da mu se omogući mjesečna naknada u visini minimalne plaće uz pripadajuće doprinose.

To znači da ovaj zakon po prvi put roditelju ili staratelju koji se 24 sata brine o djetetu ili osobi koje je stopostotni invalid prve kategorije, daje pravo na mjesečnu naknadu u visini minimalne plaće koja od 1. siječnja iznosi 543 KM, te pravo na pripadajuće doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.