spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Rudari širom FBiH u jednosatnoj obustavi proizvodnje, traže obećani ugovor i veće plaće

- Oglasi -
- Oglasi -

Rudari širom Federacije Bosne i Hercegovine jutros su organizirali jednosatni štrajk upozorenja koji je podrazumijevao obustavu proizvodnje u rudnicima u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH te onom koji djeluje izvan, odnosno RMU Banovići.

S obzirom da još uvijek sa nadležnima nisu sjeli za pregovarački stol u cilju finalnog usuglašavanja granskog kolektivnog ugovora koji će podrazumijevati i povećanje plaća od siječnja iduće godine, rudari sedam rudnika koji se nalaze u koncernu Elektroprivrede BiH te RMU Banovići koji djeluje izvan, jutros su organizirali štrajk upozorenja.

- Oglasi -

Štrajk je podrazumijevao jednosatnu obustavu proizvodnje, a na takav način rudari su podsjetili Vladu FBiH, resorno federalno ministarstvo i Elektroprivredu BiH da još uvijek nisu ispunili obećano, a to je krajnje usuglašavanje detalja kolektivnog ugovora. To, kako navode iz sindikata rudara, prema obećanju nadležnih iz svibnja, treba biti okončano do rujna ove godine.

- Oglasi -

,,Od jutros se u rudnicima u sastavu koncerna provodi odluka Upravnog odbora Sindikata radnika zaposlenih u rudarstvu o provođenju štrajka upozorenja jer nakon nebrojeno urgencija i pokušaja da počnemo pregovarački postupak vezano za nastavak usuglašavanja novog kolektivnog ugovora, ostali uskraćeni za konkretan odgovor nadležnih”, kaže za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka Zuhdija Tokić

Prema riječima Tokića, u svibnju ove godine, kada se vršilo potpisivanje nastavka važenja kolektivnog ugovora do 31. prosinca, sa nadležnima je dogovoreno da će sve aktivnosti vezano za novi dokument biti završene do kraja rujna. Međutim, to se nije desilo.

,,Od svibnja do danas nitko ništa nije poduzeo po tom pitanju i mi smo ogorčeni na ponašanje Elektroprivrede BiH, resornog federalnog ministarstva i Vlade FBiH. Mi smo u svibnju morali najaviti generalni štrajk kako bismo dobili završetak pregovora za produženje ugovora”, naglasio je Tokić.

Inače, rudari su u svibnju sa nadležnima dogovorili platne razrede za novi kolektivni ugovor, a sada je ostalo još samo da se usuglasi visina satnice. Ona bi, kako nam je pojasnio Tokić, podrazumijevala povećanje plaća.

,,Rudar nije zaslužio da radi bez granskog kolektivnog ugovora, a mi kao najjača i najbolje organizirana grupacija to sigurno nećemo dozvoliti. Oni (nadležni, op.a.) će biti odgovorni za buduće korake koje ćemo poduzimati, ali, nažalost, štete će najprije osjetiti stanovništvo u aktualnoj situaciji kada je svaka tona uglja izuzetno važna”, istaknuo je Tokić.

Blizu 200 zaposlenika Rudnika lignita Mramor jutros se također našlo u jednosatnom štrajku upozorenja. Prema njihovim riječima, povećanje plaća bi zapravo značilo usklađivanje sa troškovima života koji su trenutno prisutni u našoj zemlji.

,,Uz to mi tražimo povećanje toplog obroka za dvije marke, dok je treća stavka definiranje kada, pod kojim uvjetima i tko je dužan pokrenuti proceduru usklađivanja plaća sa troškovima života”, kazao nam je Senad Sejdić, poslovođa jame u Rudniku lignita Mramor.

Štrajk upozorenja rudari smatraju preventivnom mjerom, a kako su naveli, proizvodni proces jutros u prevelikoj mjeri nije trpio. Također, podsjetili su i na teško stanje u rudnicima te nemogućnost povećanja proizvodnje, iako je to prijeko potrebno, shodno zahtjevima tržišta.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.