spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
8 °
Pon
13 °

Rudari širom Federacije BiH obustavili proizvodnju

- Oglasi -
- Oglasi -

Rudari nekoliko rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su sići u jamu, a radnički neposluh su pokrenuli zbog današnje odluke navedenog državnog poduzeća o isplati jednokratne novčane pomoći svojim zaposlenicima, saznaje Klix.ba.

Prema informacijama koje je potvrdio za Klix.ba Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, rudari druge smjene u nekoliko rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su sići u jame.

- Oglasi -

,,Prema trenutnim informacijama u oba proizvodna pogona Haljinci i Vrtlište Rudnika uglja Kakanj obustavljena je proizvodnja, kao i u Rudniku mrkog uglja Breza. Kada je riječ o Rudniku uglja Kreka u Tuzli, tamo je obustavljena proizvodnja u Mramoru. S radom je stala i Stara jama u Zenici, a u Raspotočju nećemo ugrožavati opremu i široko mehanizirano čelo. Zbog toga se donijela odluka da se tamo radi”, naveo je Husić za Klix.ba.

- Oglasi -

Proizvod ove odluke je potez Elektroprivrede BiH vezano za jednokratnu novčanu pomoć koja će biti isplaćena njihovim radnicima, ali ne i rudarima.

,,Do kraja dana očekujemo da će se odluka rudara o radničkom neposluhu širiti od rudnika do rudnika, a po svemu sudeći moguće je da u jame neće sići ni rudari u trećoj smjeni”, naglasio je Husić

Podsjećamo, Upravni odbor Elektroprivrede BiH donio je odluku po kojoj se radnicima tog javnog poduzeća dodjeljuje jednokratna pomoć u iznosu od 750 KM. Odlukom nisu obuhvaćeni rudari zaposleni u rudnicima u sastavu koncerna, što ih je dodatno izrevoltiralo.

S druge strane, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ranije je za Klix.ba kazao da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM. Naveo je i da je stav rudara neopravdan jer im to državno poduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.