spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-1.8 ° C
-1.8 °
-1.8 °
91 %
1.2kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

Rus bježeći od mobilizacije završio u Visokom: Franjevci ga našli smrznutog i spasili mu život

Rusa je domaćin samostana gvardijan Franjo Radman, u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, pronašao u dvorištu franjevačkog samostana, na klupi

- Oglasi -

Franjevački samostan Svetog Bonaventure u Visokom prije nekoliko dana je dobio neplaniranog gosta – Rusa koji je pobjegao od mobilizacije, a topao privremeni dom i sigurnost dobio je u ovoj ustanovi, gdje njeni domaćini čine sve da nastavi sigurno svoj život. Njega je domaćin samostana gvardijan Franjo Radman, u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, pronašao u dvorištu franjevačkog samostana, na klupi. Ovdje su ga zbrinuli i pružili mu prvu pomoć s obzirom na to da je hladno vrijeme te je ležao na klupi u mokroj odjeći i prekriven mrazom. Fra Ivan Nujić kaže za Klix.ba da je njihov gost iz Rusije izgledao jako loše te je spas došao u posljednji trenutak.

“Krenuo sam u školu predavati, a gvardijan Franjo me zamolio da pokušamo porazgovarati na engleskom. Teško je bilo, tek dvije-tri riječi je rekao, ali bio je dosta preplašen, jednostavno, osjetio sam sućut prema tom čovjeku. Nisam mu mogao pomoći jer sam morao na nastavu, a kasnije sam otišao iz Visokog”, kazao je Nujić. Odmah po pronalasku i prijemu Rusa, informirana je i policija koja je uputila domaćine franjevačkog samostana na aktivnosti koje trebaju poduzeti. Osim toga, i sami su se uključili u ovaj slučaj te uzeli iskaze. Nakon prvih izjava, uslijedili su brojni razgovori i kontrole kako bi se utvrdilo odakle državljanin Rusije u Visokom. Gvardijan Franjo je kazao kako ne može mnogo o ovome reći, osim da su učinili sve da bi mu pružili drugu priliku za život. “Kad je došao, izvijestio sam policiju o ovom slučaju. On nije znao gdje je dovezen, a mi, s obzirom na to u kakvom stanju smo ga pronašli, sretni smo da smo ga spasili od sigurne smrti. U proteklim danima smo uspjeli uspostaviti kontakt, kontaktirao je i neke svoje prijatelje, a o svemu su upoznate i nadležne institucije u BiH koje rade sa strancima”, kazao je gvardijan Franjo Radman te iskazao uvjerenje da će se sve dobro završiti u narednim danima. Za sada nisu poznati detalji puta (ne)sretnog Rusa u Bosnu i Hercegovinu, ali je bježeći od rata i mobilizacije vrlo lako mogao okončati svoj život ovdje na klupi, prepušten sam sebi, da nije bilo dobrih ljudi koji su mu pružili zaštitu i poduzeli sve da nastavi svoj život.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.