spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
78 %
1.9kmh
17 %
Čet
32 °
Pet
34 °
Sub
29 °
Ned
33 °
Pon
24 °
spot_imgspot_img

Rusi tvrde da je 167 plaćenika iz BiH bilo na ratištu u Ukrajini

- Oglasi -
- Oglasi -

Ministarstvo obrane Rusije uputilo je notu vojnom izaslaniku BiH u Rusiji da se 167 državljana Bosne i Hercegovine bori na strani Ukrajine protiv ruskih vojnih snaga.

Veleposlanik BiH u Moskvi Željko Samardžija potvrdio je za Klix.ba da je ta nota stigla i da se govori o 167 državljana BiH. U informaciji se navodi da se od navedenog broja njih 17 vratilo kući, a 24 su poginula.

- Oglasi -

Portal Istraga.ba prije dva dana je objavio dokument Glavne uprave za međunarodnu vojnu suradnju Ministarstva obrane Ruske Federacije u kojem kojem je izneseno nekoliko optužbi na račun Bosne i Hercegovine.

- Oglasi -

“Prema dostupnim informacijama nekoliko tisuća stranih državljana stiglo je u Ukrajinu kao plaćenici , kako bi sudjelovali u neprijateljstvima protiv Oružanih snaga Ruske Federacije. U Ukrajinu je do danas stiglo 167 državljana BiH, od kojih se 17 vratilo, a nenadoknadivi gubici su 24 osobe”, navedeno je u aktu.

Također navodi se da “relevantne strane državljane kvalificiraju kao plaćenike koji ne podliježu normama međunarodnog humanitarnog prava”.

Sredinom veljače ove godine šef ruske diplomacije Sergej Lavrov je optužio BiH da je Zapadni Balkan postao leglo kriminala gdje se “regrutiraju plaćenici”.

“To je mjesto za regrutaciju plaćenika koji sudjeluju u sukobima koji se postepeno raspiruju, uključujući i Sjedinjene Države. Postoje informacije da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, Bosni i Hercegovini i šalju u Donbas, između ostalog, kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže. Sada ponovno provjeravamo tu informaciju”, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije.

Nakon što je danas RTRS objavio ovu informaciju reagirao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, iako priznaje da nije obaviješten o tome.

“Nisam obaviješten, ali znam da postoji u BiH Zakon koji zabranjuje odlazak građana na strana ratišta. Očigledno da je to urađeno skriveno, mimo institucija, i svako tko se bude vraćao, treba da bude kažnjen po važećem zakon”, naglasio je Dodik.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE