spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.1 ° C
5.1 °
5.1 °
95 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Sarajevo najzagađeniji grad u BiH, evo kome se ne preporučuje boravak na otvorenom

- Oglasi -
- Oglasi -

Sarajevo je jutros najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini i kvalitet zraka je nezdrav za stanovnišvo. Indeks kvaliteta zraka u 9.00 sati iznosio je 164, a iza Sarajeva najzagađeniji zrak jutros je bio u Zenici, Visokom i Kaknju, piše Fokus.ba.

Indeks kvaliteta zraka u Zenici, Visokom i Kaknju iznosio je 159. U navedenim gradovima posebno je izražena visoka koncentracija PM10 čestica, podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija.

- Oglasi -

Podaci se prikupljaju sa službenih mjernih stanica i dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Županije Sarajevo, a dio u nadležnosti Tuzlanske županije te Američkog veleposlanstva u BiH.

- Oglasi -

U uvjetima nezdravog zraka upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali stanovnici tih područja bi mogli također početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Preporučuje se smanjenje bilo kakvih vanjskih fizičkih aktivnosti: plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.