spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Senat odlučio: Sebija Izetbegović ostaje i bez doktorata

- Oglasi -

Senat Univerziteta u Sarajevu na današnjoj vanrednoj sjednici glasao je za odluku da se poništi doktorat Sebiji Izetbegović.

- Oglasi -

Kako je i sam potvrdio danas, dali su podršku rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu Županijske uprave za inspekcijske poslove po pitanju doktorata Sebije Izetbegović.

Time je Senat dao ‘zeleno’ svjetlo da se izvrši upravna mjera poništenja diploma doktora nauka Sebije Izetbegović, nakon što je Inspekcija to i naložila.

- Oglasi -

Odluku je podržalo 30 članova Senata. Predstavnici Medicinskog fakulteta, njih dvoje, bili su protiv. Šest je bilo suzdržano.

Podsjetimo Inspektorat prosvjetne inspekcije Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije je 3. travnja donio rješenje kojim se nalaže Univerzitetu u Sarajevu da u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović primijeni članak 77. stavak I i II Zakona o visokom obrazovanju SŽ.

“U skladu sa navedenim članom Zakona Visokoškolska ustanova je obavezna poništiti i oglasiti nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove”, naveli su tada iz ove Uprave.

Rok za djelovanje po rješenju je 15 dana “od dana prijema Rješenja”.

Izetbegović je ranije ostala bez zvanja profesorice i magistrice nauka, a njeni odvjetnici uputili su i žalbe na rješenje Inspektorata – istovremeno su od rektora Rifata Škrijelja tražili da zbog ovih žalbi odgodi raspravu na izvršenje rješenja do isteka žalbenog roka. Također, prema dostupnim saznanjima, Vlada Sarajevske županije već je zatražila od svog člana u Upravnom odboru KCUS-a da postavi pitanje zakonitosti da Sebija Izetbegović bude ravnateljica KCUS-a.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.