spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
1.4kmh
100 %
Uto
2 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Šta je sa isplatom po 100 KM nezaposlenima u Federaciji, koja je županija počela isplaćivati

- Oglasi -
- Oglasi -

Nezaposleni širom Federacije u svojim matičnim službama za zapošljavanje svakodnevno se raspituju kada će početi isplata jednokratne novčane od po 100 KM Vlade Federacije.

Ova pitanja jedino ne moraju postavljati u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jer je u toj županiji u tijeku isplata pomoći nezaposlenima.

- Oglasi -

Nezaposleni moraju otvoriti račun u banci

- Oglasi -

Naime, nezaposleni su u ovoj županiji prethodno podnijeli zahtjev za isplatu pomoći koji je sadržavao i podatak o transakcijskom računu na koji se uplaćuje pomoć.

,,Kod nas je u tijeku isplata. Nezaposleni nisu mogli predočiti transakcijski račun nekoga od ukućana jer nemaju svoj. Morali su otvoriti račun u banci”, kazali su za Faktor u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije.

U Sarajevskoj županiji službe za zapošljavanje pri općinama još čekaju upute, sa isplatom se nije počelo.

,,Svakodnevno imamo mnogo upita nezaposlenih kada će isplata pomoći početi i to je sasvim opravdano jer ljude to zanima. Međutim, mi ne znamo da im kažemo ništa jer čekamo upute sa federalnog nivoa, točnije Federalnog zavoda za zapošljavanje. Nadamo se da će podjela pomoći kod nas uskoro početi”, kazala je Sanela Karović iz Službe za zapošljavanje Stari Grad.

U Posavskoj županiji također nije počela isplata po 100 KM za nezaposlene.

Služba za zapošljavanje Unsko-sanske županije je na svojoj web stranici obavijestila nezaposlene da nisu još dobili službene informacije o načinu distribucije jednokratne novčane pomoći, a kako je predviđeno dopunom Uredbe Vlade FBiH.

,,Molimo sve korisnike naših usluga da prate našu web stranicu Službe, gdje ćemo pravovremeno dostaviti informaciju za sve nezaposlene osobe o načinu i postupanju”, objavili su.

“Ne znamo kada će početi isplata”

U Tuzlanskoj županiji su dobili uputstvo da od nezaposlenih traže dostavljanje transakcijskog računa.

,,Samo smo dobili uputstvo da nezaposleni osobno dođu, donesu transakcijski račun, to evidentiramo. Kada će početi isplata, to zaista ne znamo”, kazali su u Službi za zapošljavanje Čelić.

Vlada Federacije BiH je 22. rujna usvojila dopunu Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, u koju je uvrstila i nezaposlene osobe, jednokratnu pomoć od po 100 KM za oko 270.000 nezaposlenih.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju oni koji su imali status nezaposlene osobe po evidencijama Federalnog zavoda za zapošljavanje na dan 31. kolovoz 2022. godine.

Novac za isplatu jednokratne novčane naknade, stoji u dopuni Uredbe, bit će doznačen županijskim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni spisak korisnika.

Nadležna županijska služba za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu uplatom na transakcijske račune nezaposlenih najkasnije do 30. studenog 2022. godine.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.