spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Stari Grad/ Načelnika pretresaju zbog Sky aplikacije, on najavio svoje uhićenje?

- Oglasi -

U sklopu akcije kodnog naziva ‘Start’ istražuje se i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik sarajevske Općine Stari grad, objavio je Dnevni avaz. Među osumnjičenima je i Alma Destanović, tajnica Općine Stari Grad, i još četiri osobe. ”Kada je u pitanju djelovanje Tužiteljstva BiH, osumnjičen je i Hadžibajrićev sin Seid i još desetine osoba. Oni su povezani s Sky aplikacijom”, tvrdi Dnevni avaz.

- Oglasi -

Organizirani kriminal

Naime, policija pretresa Općinu Stari Grad po zapovijedi Suda BiH i Županijskog suda u Sarajevu i u suradnji s EUROPOL-om, a pod nadzorom postupajućih tužiteljstva i tužiteljstva BiH. Sarajevske novine navode kako, kada je u pitanju Općina Stari Grad, a zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje i davanje dara i pranje novca, tužiteljstvo sumnjiči šest osoba. Portal Raport Prema tvrdi pak kako su ”Hadžibajrić i njegov sin Seid dovedeni u vezi s određenim kriminalnim grupama i to preko podataka koji su stigli kroz dešifriranje aplikacije Sky”. ”Zanimljivo je da je Hadžibajrić mjesecima unazad najavljivao svoje uhićenje kroz plaćene članke na pojedinim portalima, tvrdeći da se protiv njega vode montirane istrage a da je cilj da ‘netko’ zaustavi projekte u Općini. No, pored istrage po podacima iz Skyja koju je vodilo Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo vodilo je svoju istragu vezanu za imovinsko-pravne poslove, zbog čega je SIPA ranije pod nadzorom Tužiteljstva KS te po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu izuzimala dokumentaciju izu Općine”, piše Raport.

- Oglasi -

Politički put

Prema podacima CIN-a, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rođen u Sarajevu 1963. godine, gdje i danas živi sa suprugom Aidom. Ima kćerku Amilu i sina Seida. Hadžibajrić je završio Poljoprivredni fakultet u Sarajevu 1988. godine, a 23 godine kasnije je magistrirao u Kiseljaku. Načelnik je sarajevske Općine Stari Grad od 2008. godine. Bio je član Stranke demokratske akcije (SDA) 21 godinu, a potom se, sredinom 2012. godine priključio Savezu za bolju budućnost (SBB BiH). Iz ove stranke je izašao u travnju 2016. a naredne godine osniva i postaje predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste. U veljači 2021. godine postaje zamjenik predsjednika Narodnog europskog saveza (NES), nastalog spajanjem stranaka A-SDA i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). Hadžibajrić je cijelu karijeru proveo na rukovodećim mjestima u različitim firmama – do 1995. je radio u JKP „Vodovod i kanalizacija“, a odmah nakon rata se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, gdje je bio ministar-savjetnik, a potom i vicekonzul u ambasadi BiH u Austriji. Od 2001. do 2003. godine je bio generalni menadžer, odnosno direktor u „Centru za sport i rekreaciju Sarajevo“, a od 2006. do 2008. u „Fondu za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS“. Tada je sa 5.640 glasova izabran za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu i na toj poziciji ostaje sve do danas – kao kandidat SBB-a, a potom i kao nezavisni kandidat.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.