spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
7.9 ° C
7.9 °
7.9 °
92 %
0.9kmh
100 %
Ned
10 °
Pon
14 °
Uto
10 °
Sri
10 °
Čet
10 °

Stiže novi udar na džepove vlasnika vozila: Poskupljuje i registracija, poznato i za koliko!?

- Oglasi -
- Oglasi -

U narednoj godini, ako bi se udovoljilo osiguravačima, registracija ovog vozila će biti skuplja između 20 i 27 maraka.

Društva za osiguranje u Republici Srpskoj tražit će od regulatora da im odobri povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to da polisa za ovaj vid osiguranja čini oko pola troškova za registraciju vozila, jasno je da bi u tom slučaju i ona poskupjela.

- Oglasi -

U Udruženju društava za osiguranje Republike Srpske kažu za CAPITAL da će tražiti povećanje od osam do deset posto.

- Oglasi -

Koliko bi to iznosilo u novcu, zavisi od vozila, jer na visinu polise utječu faktori poput starosti i snage motora.

Na primjer, za putnički automobil proizveden 2011. godine sa zapreminom motora od 1.600 kubika i snagom motora od 82 kilovata ove godine polisa je koštala 268 maraka.

U narednoj godini, ako bi se udovoljilo osiguravačima, registracija ovog vozila će biti skuplja između 20 i 27 maraka.

,,U prvih šest mjeseci ove godine dobit društava je pala 23,5 posto zbog enormnog rasta šteta. Za prvih devet mjeseci bilo je 28 posto likvidiranih šteta, a sa ovim što je u obradi to sigurno iznosi oko 30 posto. Jednostavno na ovaj način automatski se smanjuje profitabilnost i likvidnost društava. Puno su veći troškovi poslovanja od premije koju trenutno uzimamo”, rekao je predsjednik Skupštine udruženja Bojan Popović.

Prema njegovim riječima podizanjem cijene ona bi se uskladila sa onom koja važi u Federaciji BiH, gdje je osiguranje od autoodgovornosti skuplje nego u RS.

Podsjećamo, premija osiguranja autoodgovornosti propisana je Odlukom o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje odgovornosti za motorna vozila u RS i bilo je u primjeni od 2004. sve dok 2018. godine nisu stupile na snagu izmjene i dopune ove odluke kada je smanjena jedinstvena premijska osnova za deset posto, čime su linearno smanjene premije za gotovo sve vrste vozila.

Koliko je premija od autoodgovornosti važna društvima za osiguranje najbolje govori podatak da od ukupne premije ona ima sudjelovanje od čak 65 posto.

Po ocjeni stručnjaka to je jedna od glavnih odlika nerazvijenog tržišta.

U Agenciji za osiguranje Republike Srpske koja po zakonu donosi cjenovnik i tarifu, ne otkrivaju da li će udovoljiti zahtjevu.

Kažu da sve eventualne odluke o izmjenama premija moraju biti zasnovane na akutarskim analizama i raspoloživim podacima kojima se mjeri adekvatnost premije osiguranja.

Pri tome, pored postojećih podataka analiziraju se makroekonomske i druge pretpostavke koje mogu imati značajniji utjecaj na buduće kretanje trendova odštetnih zahtjeva i troškova poslovanja u ovoj vrsti osiguranja.

,,Shodno dobivenim rezultatima i projekcijama pristupa se određenim aktivnostima na izmjeni podzakonskog akta kojim je regulirana zajednička tarifa i cjenovnik osiguranja autoodgovornosti”, poručili su iz Agencije.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.