spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3.6 ° C
3.6 °
3.6 °
99 %
0.7kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
8 °

Stražari u zatvorima dobivaju ista prava kao i policija

- Oglasi -
Zaposleni u kazneno-popravnim zavodima u FBiH dobili su jednaka prava kao i kolege koji rade u sudskoj policiji, kao i policiji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.
- Oglasi -

Naime, Vlada FBiH nedavno je donijela odluku o utvrđivanju radnih mjesta zaposlenika u kazneno-popravnim zavodima koji se u pravima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja izjednačavaju sa sudskom policijom i policijom Federalnog ministarstva unutarnjih poslova. Pritom je u samoj odluci, a koju je uputilo federalno Ministarstvo pravde napravljena i sistematizacija.

Vlada je odluku usvojila na 328. sjednici, a uvidom u istu vidljivo je i koji će zaposlenici kazneno-popravnih zavoda u FBiH imati nova prava

- Oglasi -

Radna mjesta iz točke L ove odluke su radna mjesta sistematizirana u službi osiguranja kazneno-popravnih zavoda u FBiH koja su definirana posebnim odredbama o službi osiguranja u Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH, a na kojima zaposlenici imaju sljedeća službena zvanja: zatvorski policajac – stražar, stariji zatvorski policajac – stražar, stariji zatvorski policajac – stražar prve klase, nadzornik zatvorske policije – straže, stariji nadzornik zatvorske policije – straže, stariji nadzornik zatvorske policije – straže prve klase, zapovjednik zatvorske policije straže.

- Oglasi -

Pri izradi odluke o utvrđivanju radnih mjesta zaposlenika u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, Federalno ministarstvo pravosuđa imalo je u vidu sve relevantne zakonske i podzakonske propise.

Inače, Zakon o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji Bosne i Hercegovine definirao je i način polaganja stručnih ispita za stražare.

Na osnovi članka 138. Zakona stručni odgajateljski ispit i stručni ispit zatvorskih policajaca – stražara u federalnim ustanovama za izvršenje kazne zatvora dužni su polagati odgajatelji i osobe koje se prvi put primaju u službu osiguranja kao pripravnici stražari. Pripravnik je dužan u roku od tri mjeseca po isteku pripravničkog staža pristupiti polaganju stručnog ispita za zvanje stražara.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.