spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Sud BiH: Danas izricanje presude u predmetu “Dženan Memić”

- Oglasi -

Sud Bosne i Hercegovine danas će izreći prvostupanjsku presudu Zijadu Mutapu i drugima koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. veljače 2016. zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Osim Mutapu, prvostepena presuda danas će biti izrečena i Alisi Ramić (rođ. Mutap), Josipu Bariću, Hasanu Dupovcu i Muameru Ožegoviću, priopćenp je iz Suda BiH. Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u veljači 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobivenih ozljeda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije. Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili prometnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći i sprječavanje dokazivanja.

Ipak, obitelj Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Vrhovni sud je donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je stavljena točka na priču oko toga da je mladić stradao u prometnoj nesreći. Dupovac i Barić su policajci Ministartva unutarnjih poslova Sarajevske županije, a Ožegović radnik hotela “Kristal” na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Sud BiH u srpnju prošle godine potvrdio je optužnicu protiv navedenih osoba, a u kojoj je navedeno da je, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez zapovijedi nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a SŽ na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za organizirani kriminal, a u vezi sa kaznenim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

“Sedam godina traje naša agonija, borba u kojoj pokušavamo da se izborimo za ono što bi trebalo biti samorazumljivo – da pravosudni sustav štiti građane od kriminalaca, a ne da se građani moraju štiti i boriti protiv sustava koji je kriminalan”, navela je, između ostalog, u pismu upućenom medijima Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića.

Izricanje presude zakazano je za 9.00 sati. Ročište za objavu presude će biti dostupno javnosti pristupom preko OVOG linka. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.