spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

SUD BiH: Optuženi u slučaju Dženan Memić oslobođeni krivice

- Oglasi -

Danas je izrečena presuda za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u prvostupanjskoj presudi oslobođeni krivice.

Optužnica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći veljače 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a SŽ Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Bili su optuženi da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život usljed kojih je preminuo. Zatim su, kako je navodilo Tužiteljstvo, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svjedoci, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Dženan Memić je 8. veljače 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji zadobio ozljede opasne po život od kojih je preminuo sedam dana kasnije u bolnici. Obitelj već skoro sedam godina tvrdi da je Dženan ubijen i navodi brojne nelogičnosti u ranijim sudskim postupcima i očevidnim radnjama. Alisa Ramić (djevojački Mutap) tvrdi da se ne sjeća onoga što se dešavalo kobne noći. Zbog svega su organizirani i brojni protesti koje su građani podržali u značajnoj mjeri.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.