spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Suđenje za zločin u Križančevu Selu: Svjedok vidio zarobljene i odvedene vojnike HVO-a

Na suđenju za zločine počinjene kod Viteza, svjedok Tužiteljstva BiH izjavio da je vidio desetak zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te njihovo odvođenje

- Oglasi -
- Oglasi -

K-5 je rekao da je bio pripadnik Druge bojne 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) kada je, par dana prije 22. prosinca 1993. godine, čuo da se sprema akcija u rejonu Križančevog Sela. Dodao je da je bio u probojnoj četi i da su pred akciju imali izviđanja i sastanke, ali da na sami plan, koji im je bio
propćen, nisu mogli utjecati.
Posvjedočio je da je zborno mjesto bilo u kući gdje je stanica veze i koja se nalazila u centru Sivrinog Sela te da su odatle krenuli na akciju u ranim jutarnjim satima. Njegov zadatak je bio da uđe u Gačićki put u potok, da formira crtu i spriječi dolazak novih snaga HVO-a, dodavši da je u njegovoj grupi bilo šest osoba. “Tu ima most od cijevi, betonski. Mi smo trebali s desne strane mosta ući u potok, oni su skontali ko smo i oni su se ‘mašili’ oružja i zapucali smo”, kazao je K-5, dodavši da je 20 metara od njih bila kuća i da nisu znali da je tu rezervna jedinica. On je posvjedočio da su “upucali” tri osobe, od kojih je jedna jaukala, te da je tada bilo pucanja i s kuće.

Naveo je da se uputio prema selu kako bi doveo pojačanje, kada je pored jedne od kuća čuo komešanje te vidio 20-ak vojnika ABiH i zarobljenike, koji su se nalazili oko 20 do 30 metara od njega. Posvjedočio je da je od vojnika, između ostalih, prepoznao i optužene Almira Sarajlića, Sadika Omanovića, Šaćira Omanovića i Kasima Kavazovića, te da su Sadik Omanović i Sarajlić vrijeđali zarobljenike.

- Oglasi -

“Čuo sam da je neko rekao: ‘Diži se i polazi’, mislim da je to bio Sarajlić, odnosilo se na vojnike HVO-a. U jednom trenutku sam pogledao i vidio sam da se radi o nekih desetak zarobljenika, vidim da ih odvedoše”, izjavio je K-5, dodavši da je čuo priču da su zarobljenici pobijeni.

- Oglasi -

Tužitelj Ivan Matešić mu je predočio izjavu iz 20. rujna 2018. godine u kojoj je kazao da je začuo pucnjavu iz pravca “Rokijeve“ kuće nakon što su zarobljenici odvedeni, na šta je svjedok rekao da njemu ta pucnjava nije ništa značila. Svjedoku su predočene i fotografije lica mjesta, gdje je identificirao mjesto s kojeg vidi zarobljenike te kuću ispred koje su se nalazili. Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. prodinca 1993. godine, optuženi su Ibrahim Purić, Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Almir Sarajlić zvani Roki, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović. Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade ABiH, Tarahija zapovjednik Treće bojne ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici ove brigade. Na upit Obrana, svjedok je potvrdio da od tri ubijene osobe nisu mogli prepoznati da je jedna bila i ženska osoba te da nisu ništa vidjeli dok se nije razdanilo. Izjavio je da nije vidio maltretiranje zarobljenika osim psovki koje je čuo, te da Sarajlić ima specifičan glas i da ga je zbog toga prepoznao.

Obrana osmooptuženog je kazala da je svjedok u izjavi rekao da nije siguran da je vidio Kavazovića tijekom zarobljavanja, na šta je svjedok kazao da se ne sjeća. Na jučerašnjem suđenju pročitani su iskazi preminulog svjedoka Memsina Sivre iz 2018. godine, u kojima je izjavio da je bio pripadnik 325. brdske brigade ABiH i sudionik akcije u Križančevom Selu, te da je čuo da su zarobljenici pobijeni isti dan i da ih je ubio “Roki”. Nastavak suđenja je zakazan za 11. ožujak.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE