spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.8 ° C
0.8 °
0.8 °
82 %
1.7kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

Sve manje zvijezda vidljivo na nebu, evo i zašto

- Oglasi -

Zvijezde nestaju sa noćnog neba, a razlog je svjetlosno zagađenje koje sprječava blagu svjetlost zvijezda da dopire do Zemlje. Nakon 12 godina analiziranja, znanstvenici su objavili studiju u tisku “Nauka” u kojoj su otkrili da nebo postaje sve svjetlije – i to, otprilike, 9,6 posto svake godine.

Istraživači ističu da problem svjetlosnog zagađenja nije ništa novo, ali je alarmantna stopa kojom ono jača. Ako se do sada na nekom području moglo vidjeti, na primjer, 250 zvijezda, u posljednjih 12 godina taj broj smanjio se na tek 100, upozoravaju znanstvenici. Oni ističu da je mjerenje “svjetlosti neba”, a time i ukupne vidljivosti zvijezda, veoma teško.

Za mjerenje se često koriste sateliti koji su u Zemljinoj orbiti, a koji imaju značajno drugačiji pogled u odnosu na čovjeka koji je na Zemlji. Kako bi pokušali izmjeriti što se točno može vidjeti sa Zemlje, istraživači su potražili pomoć običnih građana. Više od 50.000 ljudi širom svijeta priključilo se projektu “Noćno otkrivanje” i prijavljivalo svoja opažanja istraživačima.

Analizom je otkriveno da je, vjerojatno, glavni krivac za sve lošiju vidljivost zvijezda – “LED rasvjeta” koja je u proteklih 12 godina postala glavni izvor svjetlosti u cijelom svijetu. Istraživači ističu da je 2011. godine “LED rasvjeta” imala tek jedan posto tržišnog sudjelovanja. Manje od deset godina kasnije, taj udio već je iznosio 47 posto i samo se povećava.

Znanstvenici upozoravaju da ti problemi ne utiču samo na posmatranje zvijezda, već i na cijeli ekosustav. Nekoliko ranije objavljenih studija pokazalo je da sve svjetlije noćno nebo utječe na biljke, životinje i njihovu međusobnu interakciju.

Laboratorijske studije, navode istraživači, pokazale su i fiziološke promjene kod riba zbog sve svjetlijeg noćnog neba. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.