spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
8.6 ° C
8.6 °
8.4 °
97 %
1kmh
100 %
Sub
9 °
Ned
13 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Sve više prometnih nesreća u BiH, nekoliko je najčešćih uzroka

spot_img

Izostanak svijesti sudionika u prometu o važnosti poštivanja svih pravila, ali i loša putna infrastruktura, nažalost pogoduju crnoj statistici naše zemlje.

Na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine samo u posljednja tri mjeseca ove godine dogodile su se 5.432 prometne nesreće, što je u odnosu na isti period lani za 280 više. U tim nesrećama smrtno su stradale 42 osobe, dok je lakše i teže povrijeđeno 2.025 ljudi, što je više za blizu 500 povrijeđenih u istom periodu 2020.

Tuzlanska županija trenutno je drugi po crnoj statistici u Federaciji BiH, a nadležni iz te regije naše zemlje za Klix.ba kažu da je znatno povećanje prometnh nesreća zabilježeno u srpnju ove godine. Između ostalog, kao razlog je navedeno veće prisustvo automobila usljed sezone godišnjih odmora te dolaska bh. građana koji žive izvan naše zemlje.

Od svibnja do kraja srpnja na području Federacije BiH čak 1.200 prometnih nesreća izazvano je zbog upravljanja motornim vozilom neprilagođenom brzinom, dok je njih 208 nastalo posljedično sjedanju za volan pod dejstvom alkohola.

Također, na nastanak prometnih nesreća, navodi se, u znatnoj mjeri utječu i brojni drugi faktori, poput putne infrastrukture, gustine prometa te tehničke ispravnosti vozila.

Prema statističkim podacima, u BiH se prošle godine dogodilo skoro 30 tisuća prometnih nesreća, u kojima su smrtno stradale 244 osobe. Ovakva crna statistika našu zemlju dovela je na sami vrh europske ljestvice po stopi smrtnosti u prometu, a koja je prošle godine iznosila 69 poginulih na milijun stanovnika, za razliku od Europske unije, gdje je 51 osoba smrtno stradala na spomenuti broj stanovnika.

Kada je riječ o kaznenoj politici, vrijedi kazati da shodno Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, vozač koji prekorači brzinu automobila za 10 do 20 kilometara na sat u odnosu na dozvoljenu plaća kaznu od 50 KM, od 20 do 30 kilometara na sat ona je 100 KM, od 30 kilometara na sat i više je 400 KM, uz dva kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole na dva mjeseca.

Kazna za nevezivanje pojasa iznosi 100 KM, a ukoliko vam policajac uoči upotrebu mobitela koja nije prilagođena za vrijeme vožnje, tada vam se izriče kazna od 100 KM uz jedan kazneni bod.

Vožnja pod utjecajem alkohola također je kažnjiva, pa kaznom u iznosu od 50 KM do 250 KM kaznit će se vozač koji upravlja vozilom u cestovnom prometuu kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 0,3 do 0,8 promila alkohola. Osim novčane kazne, vozaču se određuje i jedan ili dva kaznena boda.

Sa iznosom od 100 do 300 KM kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom sa količinom alkohola u krvi višom od 0,8 do 1,5 promila. Osim novčane kazne, vozaču se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca i određuju se dva kaznena boda.

Kaznom u iznosu od 400 KM do 1.000 KM kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 1,5 promila.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.