spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Svečano obilježena 30. obljetnica brigade HVO-a „Nikola Šubić Zrinski” Busovača i 27. obljetnica UDVDR HVO HB Busovača

- Oglasi -

Jučer je u Busovači svečano obilježena 30. obljetnica osnutka brigade HVO-a „Nikola Šubić Zrinski” i 27. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB Busovača.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima HVO-a i civilnim žrtvama rata. Vijence su položili i svijeće upalili ratni zapovjednici brigade NŠZ sa zapovjedništvom brigade, izaslanstvo HDZ BiH – HNS predvođeno prvim zamjenikom predsjedatelja ZD PS BiH i aktualnim predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, izaslanstvo Zajednice UDVDR HVO HB ŽSB predvođeno predsjednikom Dragom Smoljom, predstavnici udruga općine Vareš, predsjednik Kriznog stožera HVO-a Busovača Zoran Marić i predstavnici Ministarstva obrane BiH.

Nakon polaganja vijenaca, uslijedila je sveta misa za poginule branitelje u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog. Misu je predvodio župnik fra Zoran Jaković koji je istaknuo kako svaki narod živi od svoje povijesti, sjećanja i sadašnjih trenutaka kako bi gradio budućnost.

„Događa se da čovjek doživi povijesni zaborav, da zaboravi i ne prenosi djeci što se dogodilo u prošlosti. Moramo imati ispravan odnos prema žrtvi naših branitelja i graditi taj odnos i kod naše djece. Ne smijemo zaboraviti djeci i mladim naraštajima prenositi što se događalo i reći da rat još nije završio, da se i danas borimo, ali drugim sredstvima, za vrijednosti, za jednakost i ravnopravnost hrvatskog naroda”, poručio je župnik Jaković.

Nakon svete mise uslijedila je Svečana akademija na kojoj su se nazočnima obratili prvi zamjenik predsjedatelja PS BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara, zapovjednik brigade NŠZ Jure Čavara, dr. Jure Burić i predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Marinko Ćosić.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u svom govoru je čestitao 30. obljetnicu osnutka brigade NŠZ Busovača i 27. obljetnicu UDVDR HVO HB Busovača.

„Poklanjajući se svim poginulima, pozdravljam obitelji koje su pretrpjele takvu bol da izgube svoje najdraže. Ali, isto tako, na svakoj obljetnici slavimo naše pobjede i ovo obilježavanje ima tu svrhu da se poklonimo svima koji su dali žrtvu, dali svoje živote, ali i da pokažemo da smo ponosan narod koji zna braniti svoju slobodu i koji će je zasigurno obraniti u budućnosti. Uz čestitku za ove značajne obljetnice, posebno vam čestitam na organizaciji današnje svečanosti koja nas je podsjetila na te teške i slavne dane, na naše poginule branitelje i osnutak brigade Nikola Šubić Zrinski. Zasigurno se treba prisjetiti tih slavnih vremena i naših branitelja i to nas obvezuje da nastavimo ono što smo svi zajedno vjerovali, ono u što su oni vjerovali i za šta su dali svoje živote. Vjerujem da ćemo i u narednom razdoblju biti isto svjesni potrebe našeg zajedništva,”, kazao je predsjednik Federacije BiH.

Na osnutak i ratni put brigade podsjetila je Mariela Livaja, a također je emitiran kratki film o osnutku brigade prije trideset godina koji je u mnogima probudio emocije. Svečanost obilježavanja ovih važnih obljetnica uveličao je vokalni sastav „Ivančice i prijatelji” pod vodstvom prof. Magdalene Marić.

Na kraju svečanosti, predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Marinko Ćosić uručio je zahvalnice zaslužnim pojedincima za nesebičnu financijsku, materijalnu i svaku drugu pomoć koja doprinosi radu i razvitku udruge, dok je predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB Busovača brigadir Anto Jurić uručio plakete zaslužnim pojedincima za nesebičnu žrtvu u obrani hrvatskog naroda Busovače, Središnje Bosne i dalje.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.