spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
71 %
0.9kmh
0 %
Pon
34 °
Uto
34 °
Sri
35 °
Čet
32 °
Pet
34 °
spot_img

Tehnički pregledi vozila iz RS-a se ipak priznaju u FBiH, cijena puno niža

- Oglasi -
- Oglasi -

Tehnički pregledi vozila iz RS-a se ipak priznaju u FBiH, cijena 54,85 KM sa eko testom.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH obavijestilo je županijske MUP-ove u Federaciji BiH da moraju primjenjivati pravilnike usklađene na državnom nivou kada je u pitanju priznavanje tehničkih pregleda u oba bh. entiteta.

- Oglasi -

To znači da će se tehnički pregledi iz Republike Srpske priznavati u Federaciji BiH pri registraciji vozila, i obratno, uprkos odluci Vlade Federacije BiH od 10. ožujka ove godine kojom više nisu priznati tehnički pregledi vozila izvršeni izvan FBiH.

- Oglasi -

Naime, odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je stupila na snagu 10.03.2022. godine nije u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH, pošto je u suprotnosti sa odredbom člana 73. stav 1. Pravilnika o registraciji vozila, kao državnog propisa.

Odredbom člana 73. stav 1, Pravilnika o registraciji vozila propisano je da nadležno tijelo u procesu registracije vozila prihvaća dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila sa bilo koje stanice tehničkog pregleda vozila koja je uvezana u informacijski sustav.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je u odgovorima županijskim Ministarstvima unutarnjih poslova istaknulo da svako pozivanje na zakonodavstvo na snazi u Federaciji BiH, a koje nije usklađeno sa zakonom na nivou Bosne i Hercegovine, proizvodi postupanje u suprotnosti sa važećim zakonodavstvom.

Nadležni organ u postupku registracije u skladu sa Zakonom je organ nadležan za unutrašnje poslove i navedeno je da se odluke kojima se narušava jedinstven sustav registracije bez odlaganja stave izvan snage.

Ranijim dopisima Ministarstvo je obavijestilo da su odredbe Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u pogledu implementacije video nadzora stupile na snagu 31.12.2020. i da su ispunjeni uvjeti za punu primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila.

Shodno navedenom Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo postupa u skladu sa Odredbom člana 73. stav 1, Pravilnika o registraciji vozila i prihvaća potvrde o tehničkim pregledima urađene na području RS-a.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE