spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Tjedan obilježavanja Dana planete Zemlje širom BiH

- Oglasi -

U više od 150 zemalja širom svijeta, 22.4. obilježava se Dan planete Zemlje. U BiH građanski aktivisti odlučili su da mu posvete čitav tjedan.

Građanski aktivisti širom Bosne i Hercegovine godinama se bore za očuvanje prirode i spriječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu. Kao rezultat brojnih neregularnosti i nepravilnosti prilikom donošenja izdavanja dozvola u nadležnim institucijama, životna sredina je postala jedna od najugroženijih oblasti zajedno sa zdravljem i sigurnosti stanovništva. Zbog toga građanski aktivisti dižu glas i pokušavaju da zaštite životnu sredinu od nezakonitosti i neregularnosti koji im prijete širom Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući upornosti i hrabrosti u svojoj borbi ostvaruju pobjede, pomjeraju granice. Kao rezultat njihove borbe neke rijeke su zaštićene od gradnje mHE, zrak u nekim gradovima nije zagađen od rada kamenoloma, nelegalne deponije. Ipak njihova borba nije završena oni i dalje nastavljaju svoju borbu.

Simbolično povodom Dana planete Zemlje građanski aktivisti širom Bosne i Hercegovine će tijekom cijelog tjedna organizirati različita događaja kako bi još jednom podsjetili javnost protiv kojih nepravilnosti i neregularnosti se bore u svojoj donkihotovskoj bici za zaštitu životne sredine.

U narednim danima će građanski aktivisti na sljedećim lokacijama održati različite događaje i pridružiti se cijelom svijetu u obilježavanju Dana planete Zemlje.

18.04. u Kreševu– Kreševski građanski pokret će blokirati pristupni put Tvornice kreča koja nelegalno radi i ugrožava život i zdravlje mještana

23.04. u Zenici– ulična akcija neformalne grupe građana „Čuvari zraka“ kojom žele svojim sugrađanima ukazati na problem nenamjenskog trošenja novca u ZDŽ, doznačenog od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, jer očuvanje kvalitete zraka u Zenici treba uvijek biti fokus građana

23.04 u Zenici– ulična akcija neformalne grupe građana „Pokret za preokret“ kojim sugrađanima žele ukazati da je problem neplanske gradnje velika opasnost, kako za čitav razvoj grada Zenice, tako i za očuvanje zelenih površina ovog grada.

Građanski aktivisti pozivaju sve građane da im se pridruže i da dignu svoj glas protiv nezakonitog uništavanja životne sredine.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.