spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Tjedan sudbene nagodbe u svim sudovima u BiH

- Oglasi -

U svim prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u Bosni i Hercegovini, od 15. do 26. svibnja 2023. godine, na inicijativu Visokog sudbenogi tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, biti će održani tjedni sudbene nagodbe tijekom kojih stranke na brži i ekonomičniji način mogu riješiti svoje sporove.

- Oglasi -

Sudovi u navedenom vremenu imaju obavezu zakazati ročišta u što većem broju predmeta u kojima postoji mogućnost sklapanja sudbene nagodbe te da se stranke potaknu na rješavanje predmeta na ovaj način.

Sudbena nagodba je način rješavanja sudbenog spora koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka i nudi mogućnosti da se sudbeni spor riješi na brži način, osobito u predmetima koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i naplatu novčanih potraživanja, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja, i drugo.

- Oglasi -

Zaključena sudbena nagodba ima istu pravnu snagu kao i sudbena presuda, a stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudbenog postupka, pribavljanja i izvođenja dokaza, mogućeg drugostupanjskog postupka, dugotrajnog postupka namirenja, te se izbjegavaju brojni dodatni troškovi redovnog sudbenog postupka.

Intenzivnija primjena ovog instituta značajno bi rasteretila rad pravosudnih institucija, dok bi za stranke u sudbenom postupku to istovremeno značilo manje troškove, ali i brži pristup građana i poslovnih subjekata pravdi, prenosi agencija.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.