spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
12 ° C
12 °
12 °
94 %
1kmh
92 %
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
22 °
Ned
19 °

Tko je nabavljao respiratore, Vlada FBiH ili optuženi Novalić, Solak i Hodžić?

- Oglasi -
- Oglasi -

Sudski proces je u fazi kada bi obrane optuženih trebale početi sa izvođenjem svojih prvih dokaza. Obrana Novalića zastupa tezu kako je respiratore nabavljala Vlada FBiH, a ne samo premijer, dok obrana optužene Milićević planira izvoditi dokaze koji bi dokazali upravo suprotno – da u materijalima koje su ministri imali pred sobom nije bilo sporne rečenice o kupovini respiratora.

Sudski proces u predmetu “Respiratori” traje već godinu, a trenutno je u fazi kada bi obrana trebala početi sa izvođenjem svojih prvih dokaza.

- Oglasi -

Vrlo je jasno u kojem pravcu će ići – u pobijanje tvrdnje Tužiteljstva BiH da su postojali plan i udruživanje između premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića. Pokušat će uvjeriti sud, ali i javnost, kako je nabava respiratora bila zakonita i da su oni upotrebljivi za intenzivnu bolničku njegu. 

- Oglasi -

Za obranu su, može se zaključiti iz njihovih dosadašnjih izlaganja i izjava, krivi mediji koji su otkrili aferu, ali i konstrukcije Tužiteljstva BiH za koje, prema njihovom mišljenju, nema indicija niti dokaza.

Novalićeva obrana planira dokazivati da je njegova svaka radnja bila zakonita i usmjerena na ublažavanje posljedica nastalih pandemijom.

“Dokazat ćemo da je sve što je Novalić radio bilo u okviru njegove dužnosti”, govorila je njegova odvjetnica Vasvija Vidović tijekom izlaganja uvodnih riječi na samom početku suđenja.

Očekuje se kako će izvesti i vještačenje vezano za dokument pronađen u računaru Kristiana Marića, a na kojem je krivotvoreni premijerov potpis. Odvjetnica Vidović je još ranije istaknula kako se nesumnjivo radi o krivotvorenom dokumentu. Pitanje koje do sada još nije razjašnjeno jeste šta je Marić, koji je od Tužiteljstva BiH dobio imunitet od krivičnog gonjenja, planirao s ovim potpisom.

Obrane se pozivaju i na to da su u drugim državama svijeta u tom periodu medicinsku opremu nabavljale firme koje su se bavile drugim djelatnostima, a zastupaju i tvrdnju da FUCZ može biti ugovorni organ u postupku javne nabave medicinske opreme.

Fahrudin Solak, također, od početka tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da nije bilo nepravilnosti. Njegova odvjetnica Marsela Bajramović je u uvodnoj riječi isticala kako je “u to vrijeme nabavu i cijenu respiratora diktiralo tržište”, pa se pretpostavlja da će i njihova obrana ići u tom pravcu.

Obrana firme “Srebrena malina” zastupa tezu da je ova firma, preko koje je išla nabava 100 kineskih respiratora plaćenih 10,5 milijuna KM, imala odobrenje prilikom uvoza. No, podsjetimo da je ova firma suglasnost za uvoz medicinske opreme od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dobila tri dana nakon što je u BiH stigla prva isporuka od 80 respiratora.

Fikret Hodžić, između ostalog, optužen je i za pranje novca. Upravo je ova točka optužnice za njegovu odvjetnicu Mirnu Avdibegović “najveća nelogičnost”.

U optužnici se navodi i kako je “Srebrena malina” na ime blagajničkog maksimuma u travnju 2020. podigla 120.000 KM. Odvjetnica Avdibegović je novinarima ranije kazala su u “tom trenutku krenuli medijski natpisi i da se na osnovu toga remete druge planirane aktivnosti”.

Oni će u tom pravcu izvoditi svoje dokaze, odnosno da je Hodžić podizanjem novca imao namjeru razvijati svoje poduzeće.

No, podsjetimo na izjavu saslušanog svjedoka Tužiteljstva BiH Anđelka Martića, poreskog inspektora Porezne uprave RS-a, koji je obrazlažući inspekcijski nalaz ocijenio odluku o blagajničkom maksimumu neurednom.

Odvjetnica Vidović je, podsjetimo, u uvodnim riječima isticala i to kako je Vlada FBiH, a ne premijer, donijela odluku o davanju suglasnosti FUCZ za nabavu opreme. I to je jedan pravac u kojem će ići Novalićeva obrana.  

No, zanimljivo je kako ovu tvrdnju osporava obrana federalne ministrice Jelke Milićević. Njena odvjetnica Senka Nožica u nekoliko navrata je ukazivala kako je Informacija FSCZ o aktivnostima koje su proveli na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa od 23. ožujka do 3. travnja, a koju je Vlada FBiH usvojila 9. travnja, promijenjena i to nakon objave na e-portalu Vlade FBiH.

Naime, u Informaciji, koju je Tužiteljstvo BiH tražilo i službeno dobilo od tajnice Vlade FBiH Edite Kalajdžić, na 8. strani, stoji rečenica: “Dana 03.04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora”.

Međutim, obrana Jelke Milićević, ali i nekoliko saslušanih svjedoka Tužiteljstva BiH tvrde da u materijalu koji su oni zaprimili za tu sjednicu, u izvještaju FSCZ nije bilo ove rečenice o kupovini sto respiratora. Među tim svjedocima je i Mario Glibić, pomoćnik ministrice financija u Sektoru trezora Ministarstva financija FBiH, koji je ujedno i prvi svjedok obrane Milićević, a bio je i svjedok Tužiteljstva BiH. On je ovu Informaciju dobio 8. travnja 2020., dan prije zasjedanja Vlade, i u njoj nije bilo sporne rečenice o nabavci respiratora.

Podsjetimo i da je svjedok Enes Memić, v.d. direktora FUCZ, svjedočio kako mu je Sanita Alagić, pomoćnica direktora za financije u FUCZ priznala da je ona ta koja je u Informaciji dodala spornu rečenicu o respiratorima.

Memić je u Sudu BiH prepričao da mu se odvjetnica Vidović obratila sa zahtjevom da joj pošalje ovjerene kopije originalne Informacije, a u onoj koju je on poslao stajala je sporna rečenica o respiratorima. Kasnije je u arhivi FSCZ pronašao Informaciju u kojoj nema te rečenice.

Spomenimo i to da je Alagić tijekom svog svjedočenja ispričala sasvim drugu varijantu, navodeći kako je ona autor Informacije koja je otišla prema Vladi FBiH, a u kojoj je i rečenica o respiratorima.

Obrana Milićević će, između ostalog, dokazivati kako je Informacija promijenjena nakon ubacivanja na e- portal Vlade FBiH, ankojem ima pristup samo ograničen broj ljudi. 

Izvor: zurnal.info

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE