spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-1.8 ° C
-1.8 °
-1.8 °
91 %
1.2kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

Tržni centri u dijelu BiH kažnjeni sa 230.000 KM zbog dizanja cijena osnovnih životnih namirnica

- Oglasi -

Veći tržni centri i marketi Republici Srpskoj kažnjeni su sa 237.000 KM u posljednjih 10 dana jer su prekoračili propisanu maržu na osnovne životne namirnice.

U posljednjih 10 dana ovog mjeseca tržišna inspekcija RS je u većim tržnim centrima i marketima obavila 40 kontrola, od čega je 27 kontrola bilo neuredno. Izdata su 32 prekršajna naloga i to za prekoračenje marži osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 237.000 КM, dok je 21 prekršajni nalog izdat po drugoj osnovi, koja se također odnosi na cijene ostalih roba u prometu”, kaže za Srpskainfo Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Prema preporukama i sugestijama premijera Republike Srpske, u pojačane kontrole uključni su gradski i općinski inspektori koji paralelno sa Republičkim tržišnim inspektorima provjeravaju na terenu da li vlasnici tržnih cenatara i marketa poštuju Uredbu o ograničenim maržama na osnovne životne namirnice.

Intenzivna kontrola Republičke tržišne inspekcije konstatntno traje od ožujka ove godine, a pojačana kontrola započeta je 1. studenog.

Srpskainfo je od Inspektorata RS tražila da navedu dva-tri konkretna primjera neurednih kontrola, odnosno da točno navedu za koji proizvod je utvrđena veća cijena, za koliko i koja kazna je izrečena. Odgovor nisu dobili.

Listopadska godišnja inflacija je 15,5 posto. Najviše je poskupjela hrana i to za 26,2 posto.

Predsjednik Fisklanog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik za Srpskainfo je naveo da inflacija veća od deset posto, a negdje preko 15 posto, djeluje kancerogeno. Pothranjuje sama sebe jer se stvaraju inflatorna očekivanja.

,,Recimo, trgovac kupi robu po 10 KM i nakon izrađene kalkulacije troškova trgovine i marže, prodaje je po 14 KM. Međutim, zbog stalnog rasta cijena, trgovac očekuje da sljedeću nabavku neće moći nabaviti bez 15 KM i onda je on, uprkos tome što je zaradio 4 KM na kalkulaciji, svejedno u gubitku jer ne može da nabavi istu količinu robe. Potom, trgovac odmah ukalkulira i buduća kretanja pa ne prodaje za 15 već za 18 KM”, ilustrira Krajišnik.

Kada svi to urade, iako ne postoji stvarni troškovni razlog za povećanje cijena nego percepcjski, onda ta spirala počinje sama sebe da gura.

,,To imamo sada u praksi. U takvim okolnostima, distributivni lanci, a posebno se veliki međunarodni trgovci bave špekulativnim radnjama. Poskupljuju i ono što ne treba da poskupi jer su u prilici da ostvare veće profite”, napominje Krajišnik.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.