spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U BiH zbog afričke svinjske kuge eutanazirano preko 25 tisuća životinja

- Oglasi -

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije održan je sastanak o stanju s afričkom svinjskom kugom na području ove županije, Bosne i Hercegovine i državama okruženja te o načinima suzbijanja bolesti.

- Oglasi -

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Pavo Radić i Aleksandar Nemet, županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić sa suradnicima, te predstavnik županijske uprave za inspekcijske poslove i veterinari s područja Posavske županije, priopćili su iz Vlade.

Kako je rečeno, afrička svinjska kuga pojavila se u Bosni i Hercegovini 21. lipnja ove godine i vrlo brzo se širi, a do danas je eutanazirano preko 25.000 životinja, oko 18.000 u Bijeljini.

- Oglasi -

,,U Bosni i Hercegovini smo provodili zakonom propisane mjere, zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla od te kategorije životinja iz zemalja u kojima se pojavila bolest, međutim bili smo svjesni da će se virus pojaviti (…) Jedina mogućnost borbe protiv ove bolesti je dizanje svijesti ljudi i velike bio sigurnosne mjere. Svinje treba držati u strogo zatvorenim objektima s visokim stupnjem bio sigurnosti”, kazao je Pavo Radić, zamjenik direktora u Uredu za veterinarstvo BiH.

Dodao je kako je županijska vlada na čelu s predsjednikom i resornim ministrom na vrijeme reagirala i adekvatno odgovorila na bolest.

,,Sva žarišta širenja bolesti su riješena, a dosad je eutanazirano 197 svinja i nadam se da će se spriječiti širenje u ovoj županiji. Mi kao struka, kao doktori veterine nadamo se da će pobijediti znanost, da ćemo imati cjepivo i zaustaviti bolest”, ustvrdio je Radić.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE