spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °

U nekoliko gradova širom BiH prosvjedi zbog femicida i nasilja nad ženama

- Oglasi -
- Oglasi -

U petak će u više bh. gradova biti održani prosvjedi na kojima će se reći “ne femicidu” i nasilju nad ženama.

Ovaj poziv širi se društvenim mrežama, a dijele ga udruge žena i aktivistkinje koje su se referirale, između ostalog, na stravično ubojstvo žene iz Bihaća, a čiji ubojica, suprug koji je udavio, nije odmah uhvaćen već se i dalje uspješno skriva.

- Oglasi -

Podsjetile su i na to da je, prema neslužbenim i nepotpunim statistikama, od 2017. godine ubijeno više od 60 žena.

- Oglasi -

,,Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo. Zajedno, tu smo da kažemo – dosta!
Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta. Nije se dogodila obiteljska tragedija – već ubojstvo. Nije nesretan slučaj – već ubojstvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.Tu smo da kažemo – mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da obranimo jedna drugu. Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red”, navode.

Zato, kako dalje ističu, žene više neće šutjeti.

,,Zajedno kažemo – ovo su naša tijela, ne pripadaju vama. Ovo su naši životi, vi ih ne možete oduzeti i uniziti. Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja. Na svakom dijelu planete, kako nekad tako i sad, muškarci nasilnici ženama poručuju – dobre ste samo ako ste mrtve. A mi kažemo – nijedna više! Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini”, poručile su.

Navedeni su i zahtjevi koje će tražiti na skupovima, a to su:

-Uvođenje pravne definicije femicida.

-Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte
-Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) i revidiranje kaznenih praksi.
-Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.
-Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u obitelji da se počinitelju sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

U petak u 15:00 sati žene će se okupiti u više bh. gradova i time iskazati potporu jedna drugoj.

Prosvjedi su predviđeni na sljedećim lokacijama:

Bihać
Gradski trg

Banja Luka
Trg Krajine

Gračanica
Gradski park, pred spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi

Tuzla
Trg slobode

Sarajevo

Šetnja od Trga oslobođenja – Alije Izetbegovića do Vječne vatre

Zenica

Trg Alije Izetbegovića, ispred Robne kuće Bosanka

Stolac (u 15.30)

U školskom parku

,,Pozivamo i druge gradove da se priključe i jave lokaciju kako bi ih mogli dodati na listu. Stojimo solidarno sa ženama Srbije i Kosova koje su također izašle na ulice. Naš bol je vaš sram!”, zaključile su.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.