spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
74 %
2.2kmh
36 %
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °
Sub
21 °

U ovom dijelu BiH protiv zabrane pušenja u zatvorenom: S dimom nam odlaze i gosti

- Oglasi -
- Oglasi -

Nakon što se priča o zabrani pušenja u zatvorenim objektima zahuktala u FBiH, mogla bi oživjeti i u bh. entitetu RS, zbog čega posebno negoduju ugostitelji ističući da bi, uz sve probleme, protjerivanje duhanskog dima iz lokala stavilo ključ u bravu.

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak je potvrdio odluku Zastupničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

- Oglasi -

Prijedlog zakona je usvojen uz amandmane, tako da će morati ponovno u Zastupnički dom na usuglašavanje. 

- Oglasi -

Jednim od amandmana predviđeno je da će primjena zakona početi za godinu, a prema prijedlogu, svi na koje se zakon odnosi imat će rok od 24 mjeseca da se prilagode i stvore uvjete za sprovođenje zakona i u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumiranja duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Navedeno je da će vlasnici ugostiteljskih objekata biti dužni da na vidnim mjestima istaknu natpis “zabranjeno pušenje”, dok u objektu ne smiju biti postavljene pepeljare.

Ugostitelji u RS kažu da je ovih dana pojačana kontrola i da inspektori provjeravaju da li su odvojene prostorije za pušače.

,,Nismo još dorasli Europi i toj kulturi da pušači izađu ispred lokala i puše. Kod nas je to drugačije. Takav zakon bio bi samo još jedan udar na ugostitelje u RS koji su jedva preživjeli pandemiju koronavirusa i suočavaju se sa nedostatkom radnika. Još nam fali samo taj zakon i da zatvorimo objekte”, upozorio je član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić.

S druge strane, zdravstveni sektor pozdravlja zabranu pušenja u zatvorenim objektima. Nacionalni koordinator za kontrolu duhana u RS Darko Marković kaže da je ovaj zakon odličan.

,,Nadam se da će takav zakon uskoro biti usvojen i kod nas, jer obično sve funkcionira po sustavu spojenih posuda. Taj zakon štiti ljudsko zdravlje i nije uperen ni protiv koga. Ugostitelji koji se najviše bune imat će više posla jer će u njihove objekte dolaziti i pušači i nepušači. Nigdje u svijetu poslije takvog zakona nisu zatvoreni restorani, pabovi niti kafići”, rekao je Marković naglasivši da će ova priča sigurno vrlo brzo biti pokrenuta i u RS.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS podsjećaju da je nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje Vlada usvojila krajem 2017. godine te da je kasnije povučen.

,,Ostajemo posvećeni zagovaranju ograničavanja korištenja duhanskih proizvoda koji su štetni za zdravlje stanovništva, što će sigurno u dogledno vrijeme biti i zakonski regulirano. Imajući u vidu prioritete koje je nametnula pandemija koronavirusa, objektivne okolnosti i potrebu odgovora zdravstvenog sustava, izrada novog nacrta nije u kratkoročnim planovima”, naveli su u resornom ministarstvu.

Podsjetili su da se Akcijski plan za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u RS zasniva na načelu zdravlja u svim politikama, multisektorskoj suradnji i opunomoćavanju pacijenta, promoviranim od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Populistički zakon

,,Za realizaciju većeg obima zdravstveno-promotivnih i preventivnih aktivnosti, u odgovoru na postojeće zdravstvene potrebe stanovništva potrebno je formirati nove organizacijske jedinice u domovima zdravlja, transformiranjem postojećih higijensko-epidemioloških službi u multidisciplinarne centre za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, čime će se omogućiti kvalitetniji rad doktora obiteljske medicine na prevenciji pušenja i pomoći pacijentima prilikom odvikavanja”, naveli su u ministarstvu.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić rekao je za Glas Srpske da mu je žao što je zakon donesen samo u FBiH.

,,Vidjet ćemo kakav će zakon biti u konačnici i da li će amandmani biti prihvaćeni, ali ovo kako je sada povoljno je za ugostiteljsko-turističku branšu u smislu da ćemo moći da odvojimo prostorije za pušače. Međutim, mnogo je onih kojih se ovaj zakon tiče, od ugostiteljskih objekata do zanatskih radnji, teško da će se to moći iskontrolirati, zbog čega smatram da je zakon populistički i neprimjenjiv”, rekao je Hadžić, pišu Nezavisne.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.