spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U Sarajevu obilježeno 20 godina od osnivanja Centra za uklanjanje mina u BiH

- Oglasi -

Svečanost povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini i 25 godina od usvajanja Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prijevoza protivpješačkih mina i o njihovom uništavanju održana je u Sarajevu.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović je kazao da je ovo veliki jubilej, dodajući da je u BiH urađen jedan ogroman posao od 1996. godine, kada su prve procjene bile da je više od četiri i pol tisuće kilometara kvadratnih sumnjive, opasne površine. Po njegovim riječima, danas je to 883 kilometra kvadratna.

Ocijenio je da je urađen ogroman posao s partnerskim organizacijama i Centrom za uklanjanje mina, gdje su zajedničkim snagama vratili stanovništvu na upotrebu ove površine.

“Strategijom protivminskog djelovanja i Otavskom konvencijom, koja je donesena, produžen nam je rok do 2027. godine, do kada mislim da možemo, dobrim planiranjem i aktivnostima ‘land release’ dostići taj zadatak”, naveo je Obradović.

Napomenuo je da sve agencije koje rade u deminiranju daju maksimalan doprinos kako bi ovaj posao završili u roku. Obradović je istaknuo da se treba sjetiti i nastradalih u BiH i žrtava mina. Po njegovim riječima, Centar za uklanjanje mina zajedno sa Koordinacijskim tijelom pri Vijeću ministara BiH vrši raspodjelu projekata i koordinaciju svih pomoći koje dolaze u BiH.

Kaže da je više od 150 deminera nastradalo, a više od 47 ih je smrtno stradalo. “To je ono gdje moramo pomoći svim nastradalim u BiH i kad se deminiranje završi ti projekti moraju biti osnaženi”, naveo je Obradović.

Dodao je da Centar za upravljanje mina radi obilježavanje svih sumnjivih, opasnih površina, zatim edukacija koja se radi od školske djece do ugroženih grupa ljudi, lovaca, ribolovaca i šumara koji ulaze u ta područja, doprinijelo je da u posljednje tri godine imamo manji broj žrtava.

Govoreći o tome je li realno da se do 2027. godine BiH očisti od mina, Obradović kaže da prema procjeni koju imaju, vjeruju da bi se moglo do 2027. godine to uraditi, ukoliko svi nivoi vlasti u BiH urade ono što su obećali u Strategiji protivminskog djelovanja.

To je, napominje on, da se izdvoje domaća sredstva za deminiranje. Kaže da većinu sredstava dobivaju od donatorskih zemalja, te da one već lagano žele da to prebace na domaće institucije.

“U narednom periodu moramo naći, u reviziji Strategije, da to zajedno uradimo s državnim vlastima, da imamo dovoljno osiguranih financijskih i materijalnih sredstava za deminiranje”, kazao je Obradović.  

Obilježavanja 20 godina od osnivanja Centra za uklanjanje mina u BiH i  25 godina od usvajanja Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prijevoza protivpješačkih mina i o njihovom uništavanju prisustvovali su predstavnici domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, kojima su u uručene zahvalnice za dosadašnje zalaganje u oblasti protivminskog djelovanja. Zahvalnice je uručio pomoćnik direktora BHMAC-a Dragan Stojak.

Obradović kaže kako žele izraziti zahvalnost, prije svega, donatorima i vladinim institucijama koje rade na pomoći u deminiranju, na pomoći žrtvama mina i na upozoravanju na mine.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.