spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
1.3kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
10 °

U tijeku proces smanjivanja cijena rominga između EU i zapadnog Balkana

- Oglasi -
- Oglasi -

Kroz niz ambicioznih reformi u domenu politika u svim ekonomijama zapadnog Balkana zajedno sa smanjivanjem cijena rominga između Europske unije i regije kroz samoreguliranje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa su direktne koristi za građane regije i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na zapadnom Balkanu Mobilni operateri iz Europske unije (EU) i zapadnog Balkana, kao i predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i Europske komisije (EK), sastali su se danas da razgovaraju o mapi puta za smanjivanje cijena rominga između EU i zemalja regije, na sastanku koji je organizirala Europska komisija.

Sudionicima sastanka su se obratili europski komesar za politiku susjedstva i proširenje Olivér Várhelyi, europski komesar za unutarnje tržište Thierry Breton i generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu, te je zaključeno da će nastaviti sa radom na koracima koji uskoro trebaju dovesti do početka smanjivanja cijena usluga prijenosa podataka u romingu između EU i zapadnog Balkana. Krajnji cilj je smanjenje cijena rominga na približno isti nivo cijena na nacionalnom nivou do 2027. godine.

- Oglasi -

,,Mi u Vijeću za regionalnu suradnju, Europska komisija, vlade sa zapadnog Balkana, mobilni operateri i regulatorne agencije smo zajedno prošli dug proces smanjivanja cijena rominga na Zapadnom Balkanu i nakon ukidanja rominga u regiji koji je stupio na snagu 1. srpnja 2021. godine, vidimo konkretne rezultate. Uprkos mjerama ograničenja putovanja, primjetili smo značajno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu ‘rominga kao kod kuće’ i to u vezi odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prijenosa podataka. Ako uporedimo prvu i drugu polovinu 2021. godine, odnosno period prije i nakon ukidanja rominga na zapadnom Balkanu, primjećujemo povećanje broja korisnika usluga rominga u regiji od sto posto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 posto”, rekla je Bregu na sastanku.

- Oglasi -

Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana, kako je dodala, napravili su ukupno 143 milijuna minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili oko duplo više u odnosu na 2019.

,,Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno da radimo sa Europskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjivanju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsulatacija kojim su obuhvaćeni svi akteri, i nadam se da ćemo prva umanjenja cijena rominga vidjeti već na ljeto 2023.”, navela je Bregu.

Kroz niz ambicioznih reformi u domenu politika u svim ekonomijama zapadnog Balkana zajedno sa smanjivanjem cijena rominga između Europske unije i regije kroz samoreguliranje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa su direktne koristi za građane regije i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na zapadnom Balkanu.

,,Točno je da je smanjivanje cijena rominga između Europske unije i zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regiji, ali naše vlade završavaju svoj dio posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja. Osim toga, u Vijeću za regionalnu suradnju imate pouzdanog regionalnog partnera, a prisustvo komesara Várhelyija i komesara Bretona danas još jednom potvrđuje političku podršku Europske komisije ovom procesu”, zaključila je Bregu.

Vijeće za regionalnu suradnju, Europska komisija i mobilni operateri iz Europske unije i zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su osigurali održivost i dosljednost procesa, te se zajednički bavili potrebama i izazovima. Vijeće za regionalnu suradnju je opredjeljeno da proces konsultacija sa mobilnim operaterima iz EU i regije učini još strukturiranijim i to u okviru Savjetodavne i koordinacijske grupe koja uskoro treba biti osnovana, priopćeno je iz RCC-a.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.