Vitez
isprekidani oblaci
11 ° C
11 °
11 °
66 %
8.8kmh
75 %
Sub
9 °
Ned
6 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sri
2 °

U Vitez stiže besplatnih 250 sadnica bijelog jasena u sklopu akcije Posadi svoj hlad

U Vitez stiže 250 sadnica bijelog jasena na proljeće tekuće godine i to potpuno besplatno, a sve u sklopu akcije Posadi svoj hlad gdje su stanovnici Viteza online glasovanjem postigli zadani cilj od minimalno 250 glasova (bilo ih je ukupno 544). Glasovanje je organizirano u sklopu navedene akcije, a sadnice će stići i u druge gradove naše Županije, s izuzetnom Travnika i Kiseljaka koji nisu stigli zadani broj glasova.

Podjela sadnica odvijat će se tijekom proljeća 2021. godine, a kako navode organizatori, točni datumi i mjesto  podjele sadnica bit će objavljeni naknadno.

Sadnice će se distribuirati na općinskom nivou, na javnim površinama koje odredi lokalna samouprava. Sadnicu mogu preuzeti građani koji su glasovali, kao i oni koji nisu dali svoj glas – jer važno je da sadnice budu posađene u Vašoj općini, navode.

Poruka za sve one koji su ovaj put bili manje aktivni, neka sudjeluju u sljedećoj akciji i svojoj općini osiguraju sadnice za jesensku sadnju, zaključuje se.

O JASENU
Prirodno je rasprostranjen na cijeloj sjevernoj polulopti. Raste na dubokim svježim plodnim tlima, kao što su obale rijeka, potoka, ali i svijetle listopadne šume do 1500m nadmorske visine. Sadi se kao ukrasno deblo u vrtovima, parkovima i prijevojima, jer je brzorastući kultivar koji se razmnožava vegetacijski cijepljenjem.

Može narasti do 20 metara, ima tanku koru, svijetlo sive boje koja s godinama postaje ispucala, odlikuje se plitkim, ali razgranatim korijenskim sustavom. 

NAJNOVIJE OBJAVE

- Advertisment -