Vitez
raštrkani oblaci
-6.1 ° C
-6 °
-6.1 °
100 %
1kmh
40 %
Ned
9 °
Pon
10 °
Uto
7 °
Sri
8 °
Čet
14 °

Vitez: Obilježena obljetnica strašnog zločina kojim je prekinuto osam nevinih i mladih života

Svetom misom zadušnicom te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca stotine Vitežana, ali i stanovnika drugih mjesta danas su na spomeniku „Osmica“ koji je podignut u sjećanje na prekinutu hrvatsku mladost obilježilo 27 godina od jednog od najstrašnijih zločina, zločina protiv djece, protiv nevine mladosti u kojemu je od granate ispaljene s položaja Armije RBiH poginulo osmero djece, a šestero je ranjeno.

Svetu misu predvodio je župnik župe svetoga Juraja fra Velimir Bavrka.

Iako je toga, za povijest Bosne i Hercegovine tužnog 10. lipnja na snazi bilo primirje tijekom kojega se nisu trebale vršiti borbene operacije niti granatiranja to nije spriječilo Armiju RBiH da sa svojih položaja ispali granatu koja je pala dva metra od igrališta gdje je četrnaesto djece, jedva dočekavši primirje, provodilo vrijeme u igri i druženju. Na licu mjesta poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Poginuli su: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.)

Unatoč tomu što postoje video zapisi i drugi dokazi tog stravičnog zločina domaći, ali i međunarodni organi nisu procesuirali odgovorne za ovaj strašan zločin. Pitamo se, imali strašnijeg zla i pokvarenijeg ljudskog uma od onoga koji ide ubijati djecu i nije li to samo po sebi dovoljno da nadležni svjetlu pravde privedu nalogodavce i izvršitelje zločina.

Hrvati se iz godine u godinu sjećaju ovoga zločina, nastoje mu pridati pozornost koja mu i pripada te se kroz medijske i druge napore zločin nastoje održati pred očima javnosti kako bi konačno za njega netko odgovarao i kako bi bio upozorenje svima na strahote koje rat sa sobom donosi. Tako je prošle godine po prvi puta skupina mladih pod nazivom Hrvatska mladost organizirala šetnju i molitvu s nazivom Šetnja za prekinutu mladost, Gradsko kazalište mladih organiziralo je predstavu Brod koja upravo govori o prekinutoj mladosti, a ove godine su mladi hrvatski aktivisti iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske odlučili zapaliti osam bijelih svijeća u sjećanje na jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.