spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
97 %
2.1kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
15 °

Ukrajinskim izbjeglicama u Međugorju boravak ističe za 10 dana, a državni vrh bez rješenja

- Oglasi -
- Oglasi -

Ukrajinske izbjeglice koje su sigurnost od ratnih strahota pronašle u Međugorju kod vlasnika tamošnjih apartmana nakon 20 dana boravka su ponovno nesigurne za svoju budućnost, jer im za 10 dana ističe pravo boravka u našoj zemlji, a državni vrh još nema rješenje za njih.

Tajnik Crvenog križa HNK Bojan Rosić koji s volonterima i suradnicima svakodnevno vodi brigu o izbjeglicama u Međugorju za Klix kaže kako prema evidenciji ove humanitarne organizacije u tom gradu boravi 200 žena i djece izbjeglih iz Ukrajine.

- Oglasi -

Ali, dodaje da je prema stanju na terenu njihov realni broj oko 300, jer stotinjak Ukrajinaca koji su došli u privatnom aranžmanu kod vlasnika apartmana kod kojih su ranije boravili kao hodočasnici se nisu registrirali u Crvenom križu.

- Oglasi -

,,Činjenica je da su oni zadovoljni smještajem i brigom koju imaju u Međugorju, ali isto tako u komunikaciji s njima vidimo da ih brine neizvjesnost, zbog toga što ne znaju šta će biti. Oni koji su stigli prije 20 dana imaju mogućnost boravka ovdje još deset dana i ne znaju šta će nakon toga”, kaže Rosić.

Pored toga izbjeglice koje su stigle u Međugorje su prilikom svog dolaska bile uvjerene kako im domaćinstvo u našoj zemlji neće trebati više od deset dana i postaju svjesne pravog stanja.

,,Oni kažu kako su smatrali kako je u pitanju vojna operacija koja će se završiti za nekoliko dana i da će se vratiti svojim domovima. Ali sada vide da je u njihovoj zemlji pravo ratno stanje i kada se čuju sa svojim članovima obitelji koji su ostali u Ukrajini postaju neutješni”, kaže Rosić koji priznaje da ga boli svaka suza koju kod njih vidi.

Naglašava kako su izbjeglice u Međugorju posjetile brojna izaslanstva i veleposlanici brojnih zemalja u našoj zemlji, ali niko im nije mogao dati ništa više od obećanja da će biti zbrinuti.

Međutim kako se pojavila informacija da se njihov smještaj planira organizirati u kolektivnim centrima, to ih jako pogađa, a s druge strane i sami postaju svjesni da ljudi koji su ima ukazali domaćinstvo neprestano imaju pozive hodočasnika iz drugih zemalja koji žele rezervirati boravak kod njih i ne žele im nakon ukazanog domaćinstva biti teret.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.