spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

UNESCO poziva na globalnu zabranu mobilnih telefona u školama

- Oglasi -

Pametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješila nepažnja učenika tokom nastave, poboljšalo samo učenje i pomoglo u zaštiti djece od cyber maltretiranja, preporuke su UNESCO-a, UN-ove agencije za obrazovanje, znanost i kulturu.

- Oglasi -

UNESCO je priopćio da postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnog telefona povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utječe na emocionalnu stabilnost djece.

Navodi se da UNESCO-ov poziv na zabranu pametnih telefona poslao jasnu poruku da digitalna tehnologija u cjelini, uključujući umjetnu inteligenciju, uvijek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmjerenoj na čovjeka” i da nikada ne zamjenjuje interakciju licem u lice s nastavnicima.

- Oglasi -

UNESCO je upozorio one koji su i tvorci “novih metoda učenja” na nepromišljeno prihvaćanje digitalne tehnologije, tvrdeći da bi njen pozitivan utjecaj na ishode učenja i ekonomsku efikasnost mogao biti precijenjen, a da nešto što je novo nije uvijek nužno i bolje.

,,Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo i tek osmišljeno, ne mora značiti da bi trebalo biti odmah primijenjeno svugdje”, zaključuje se.

S obzirom na to da je internet učenje sve češće, posebno na univerzitetima, iz UNESCO-a apeliraju da se ne zanemaruje “društvenu dimenziju” obrazovanja u kojem studenti imaju predavanja licem u lice.

,,Digitalna revolucija ima nemjerljiv potencijal, ali, kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulirati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji se koristi u obrazovanju”, rekla je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, prenosi Guardian.

Iako bi tehnologija potencijalno mogla otvoriti mogućnosti za učenje za milijune stanovnika na planeti, koristi su bile nejednako raspoređene, a mnogi siromašniji ljudi iz cijelog svijeta su bili praktično isključeni, navodi se.

Digitalna obrazovna infrastruktura bila je skupa, a njeni ekološki troškovi često podcijenjeni.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE