spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
74 %
2.2kmh
36 %
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °
Sub
21 °

Uplaćeno 31.000 eura za uplovljavanje kruzera, općina Neum nije dobila ništa

- Oglasi -
- Oglasi -

Ovih dana u Neumu, ali i šire, je glavna tema uplovljavanje putničkog broda “Bolette” u neumski akvatorij. Podsjećamo, građani su se okupili u mirni prosvjed protiv toga, načelnik kaže da Općina nema ništa s uplovljavanjem te se i on sam pridružio građanima. Portal Neum online je zatražio odgovore na pitanja o nadležnosti, izdavanju dozvola, usidravanju broda i transportu putnika na više adresa. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je poslalo odgovor koji prenose u cijelosti:

Poštovani, od strane Agencije “Helax” d.o.o. Mostar , Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum je zaprimila obavijest da putnički brod imena MS “Bolette” koji plovi pod zastavom Bahama, vlasnik brodar iz Velike Britanija želi uploviti u akvatorij Neum-Klek na dan 23.06.2022. godine.

- Oglasi -

Obavijest o najavi uplovljenja, Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum dostavila je istoga dana Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, Općini Neum, Graničnoj policiji BiH, Carini BiH ispostava Neum i Policijskoj stanici Neum. Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama, a čiji je potpisnik i BiH, ako država nije u stanju katastrofe (rat, pandemija i sl.) brod koji je tehnički ispravan, ima uredne papire, blagovremeno se prijavi, plati propisane takse, a kako nema adekvatne lučke infrastrukture, brod uz ispunjavanje ovih uvjeta može uploviti na sidrište koje mu se odredi. Kapetanija pomorske plovidbe Neum je u skladu sa Zakonskom regulativom odredila sidrište za Kruzer i obračunala naknadu koju plaćaju strana plovila u teritorijalnim vodama Bosne i Hercegovine kao i naknadu za korištenje objekata sigurnosti, a koja se uplaćuju na račun javnih prihoda Federacije BiH.

- Oglasi -

U zadnjih nekoliko godina nije bilo posjeta brodova ove veličine niti je najavljeno još kruzera za uplovljenje. Izgradnja Pelješkog mosta nije utjecala na procedure ulaska plovila u neumski akvatorij niti je bilo otkazivanja istih, stoji u odgovoru. Kapetanija pomorske plovidbe Neum je samo dala kratki odgovor da oni rade sve po zakonu i da se za više informacija obrate ministarstvu. Općina Neum je u međuvremenu i prozvana da je njoj uplaćeno 31.000 eura, a da se fiktivno protive brodu, na što su i oni poslali odgovor: Ovi navodi su netočni i neodgovorno je da se u javnost plasiraju neprovjerene informacije. Općina Neum nije dobila niti jedne marke ni eura za uplovljavanje ovog giganta u naš akvatorij, što je načelnik Jurković više puta ponovio u izjavama ovih dana. Općina Neum dobila je samo obavijest o uplovljavanju ovog putničkog broda, nije nas se čak ni pitalo za mišljenje, stoji u dopisu Općine Neum. I oni su citirali odgovor federalnog ministarstva koji se podudara s gore navedenim te uputili da se odgovori potraže u Kapetaniji i nadležnom ministarstvu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.