spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Upozorenje građanima na “Nigerijske prevare” putem interneta

- Oglasi -
- Oglasi -

Federalna uprava policije upozorila je građane da su sve učestalije prevare putem interneta poznate kao “Nigerijske prevare”. Ova vrsta prevara vrši se putem e-maila, društvenih mreža, ali i drugih komunikacijskih kanala na internetu.

U posljednjim slučajevima “Nigerijskih prevara” sa kojima je upoznata Federalna uprava policije, radilo se o tzv “ljubavnim prevarama”. Izvršenje ovog krivičnog djela je usmjereno prema pojedincima koji su usamljeni ili koji traže ljubav.

- Oglasi -

Na različitim društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje prevaranti su kreirali lažne profile kako bi u svoju mrežu namamili usamljene žene i muškarce.

- Oglasi -

Nakon što pažljivo odaberu profil žrtve, upoznavajući određene detalje o toj osobi, poput podataka o prijateljima, zanimanjima i statusu, započinju komunikaciju, koja ima za cilj doprijeti do emocije pomenutih osoba te ih na taj način pridobiti za ostvarivanje novčane koristi. Komunikacija traje sve do trenutka kada prevaranti predlože slanje paketa na vašu adresu tražeći vaše osobne podatke.

Prevaranti obično koriste službene dokumente prilikom svakog od navedenih zahtjeva.

Ukoliko žrtva pristane, počinju zahtjevi za raznim novčanim transakcijama koje se na početku tiču transfera pomenutog paketa, ali vremenom postaju prijetnje i ucjene koje se tiču osobnog integriteta žrtve, koja s ciljem “rješavanja problema” uplaćuje dodatne novčane iznose.

,,Pozivamo građane da ne nasjedaju na ovaj vid prevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal”, naveli su iz FUP-a.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.