spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Užas u bh. zatvoru: Narkobos iz Trebinja zašio sebi usta

- Oglasi -

Milan Matković, kao i još neke osobe koje su uhićene po nalogu Tužiteljstva BiH zbog trgovine narkoticima, a koje se trenutno nalaze u pritvoru u Državnom zakonu u Vojkovićima, stupili su u štrajk glađu.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio upravnik državnog zatvora Siniša Perković koji kaže da je Matković to uradio jutros.

,,Zatvorenik je nanio sebi tjelesne povrede tako da je sebi zašio usta. Njegove povrede su sanirane i nisu teške”, rekao je Perković.

Dodao je da je Matković također stupio i u štrajk glađu.

Kako doznaju iz izvora bliskih istrazi osumnjičeni Milan Matković i druge osobe koje se sumnjiče u kaznenom predmetu koji se vodi pred Sudom BiH, a trenutno se nalaze u pritvorskim jedinicama Državnog zatvora radi izvršenja kaznenih sankcija u Vojkovićima, jutros su stupili u štrajk glađu zbog, kako navode, kršenja njihovih ljudskih prava.

Osumnjičeni smatraju da u njihovom slučaju nemaju pravo na nepristrano suđenje i istragu zbog stalnih pritisaka kako medija, tako i raznih visokih dužnosnika, uključujući i međunarodne dužnosnike vezane uz BiH.

Kontaktirali su odvjetnike zastupnike u ovom kaznenom predmetu, Lejlu Čović i Jasmina Alikadića, koji su potvrdili ove navode.

,,Upoznati smo da su naši branjenici stupili u štrajk glađu u pritvorskoj jedinici, kao i da je došlo do samopovređivanja osumnjičenog Milana Matkovića. Mi kao branitelji, nažalost, nismo iznenađeni ovakvim postupanjem naših branjenika, imajući u vidu kontinuirane pritiske na postupak u ovom krivičnom predmetu, uključujući stalne neistinite, medijske napise, objavljivanje službenih dokumenata u medijima, direktne pritiske međunarodnih službenika na Tužiteljstvo BiH i Sud BiH, što ima izuzetno negativnu konotaciju u ovom postupku. Mi kao branitelji učinit ćemo sve da zaštitimo njihova ljudska prava i iskoristit ćemo sve moguće pravne lijekove, kako pred domaćim, tako i pred međunarodnim sudovima u cilju pravičnosti ovog postupka koji se, u najmanju ruku, mora tretirati u skladu sa zakonom i bez bilo kakvih pritisaka izvan pravosudnih institucija”, stoji u zajedničkoj izjavi Čović i Alikadić.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.