spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Veliki broj građana glavnog bh. grada na prosvjedima protiv nasilja nad ženama

- Oglasi -

Ispred Katedrale u Sarajevu počeli su prosvjedi protiv nasilja nad ženama, a koji su uslijedili nakon teškog prošlotjednog zločina u Gradačcu. Prosvjedi se održavaju u još nekoliko gradova.

- Oglasi -

Prosvjedi, kojima se odazvao veliki broj građana, počeli su obraćanjem gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić (SDP) koja je pročitala 16 zahtjeva, od kojih se većina odnosi na poboljšanje institucionalne borbe protiv nasilja. Karić je zahtjeve objavila nedugo prije početka prosvjeda u 18:00 sati. Upravo je ona jučer pozvala građane da prisustvuju prosvjedima.

Prosvjedima u Sarajevu odazvali su se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP), njegova supruga Mirela, ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak i američki veleposlanik Michael Murphy.

- Oglasi -

Osim u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, prosvjedi su u Gradačcu, Tuzli, Zenici i Mostaru. Ovo su drugi prosvjedi u Gradačcu, a oni prvi bili su dan poslije zločina.

Prosvjedi su uslijedili nakon što je Nermin Sulejmanović ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović (38), 55-godišnjeg Đengiza Ondera i njegovog 23-godišnjeg sina Denisa Ondera. Osim toga, ranio je tri osobe.

Sulejmanović je počinjenje zločina uživo prenosio na društvenoj mreži Instagram, a tokom bjekstva od policije na ovoj društvenoj mreži je imao još jedno videoobraćanje. Potom je izvršio samoubojstvo.

Ured disciplinskog tužitelja Bosne i Hercegovine je ranije danas formirao predmet o postupanju sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović.

Predmet je formiran nakon što su se pojavili navodi da sutkinja Numanović nije odgovarajuće postupala, tj. da je odbila zabraniti da Sulejmanović prilazi Hećimović. Postoje sumnje da ovo nije jedini propust nadležnih u ovom slučaju. Hećimović je prije nego što je ubijena tražila institucionalnu zaštitu od Sulejmanovića koji ju je maltretirao.

S obzirom na to da su ministri iz Republike Srpske bili protiv, Vijeće ministara nije usvojilo odluku da u cijeloj Bosni i Hercegovini bude Dan žalosti zbog ovog zločina. Federacija Bosne i Hercegovine je odlučila da Dan žalosti bude 16. kolovoza. Republika Srpska je ranije danas odlučila da također 16. kolovoz bude Dan žalosti.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE