spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Više od 28 tisuća nezaposlenih u fokusu novih mjera Federacije BiH

- Oglasi -

U vremenima ekonomske krize, inflacije, ali i očekivane recesije od ključnog je značaja zadržati aktivne politike zapošljavanja, osigurati otvaranje većeg broja radnih mjesta te financijski poduprijeti programe koji trebaju voditi što snažnijoj gospodarskoj aktivnosti, piše Večernji list BiH. U tom kontekstu posebno je važna nedavna odluka kojom je Vlada FBiH dala suglasnost na provedbu programa rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu, a kroz koji se namjerava obuhvatiti više od 28 tisuća osoba u Federaciji, bilo kroz obuku i rad nezaposlenih, bilo kroz aktivno sufinanciranje zapošljavanja i samozapošljavanja.

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar kazala je u razgovoru za Večernji list kako će Zavod, kada program prođe u Parlamentu, pripremiti mjere aktivnih politika zapošljavanja u 2023. godini, a pritom nam je otkrila i kako sada planiraju još jednu aktivnost kroz fokus na obuci nezaposlenih osoba za potrebe tržišta rada. Ističe kako se radi o iznimno značajnom potezu koji će omogućiti velikom broju osoba stjecanje potrebnih vještina koje će onda moći iskoristiti za pronalazak posla. Uvidom u program vidljivo je kako će se iduće godine izdvojiti 111,310.466 KM, a pritom se veći dio, odnosno 66,700.516 KM, odnosi na nove programe zapošljavanja, dok ostatak od 44,609.950 KM predstavlja financiranje prenesenih obveza po osnovi mjera aktivne politike zapošljavanja, čija je realizacija započela ranije i dospjet će na naplatu u 2023. Važan segment djelovanja Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i prethodnih godina, bit će na osiguravanju pripremljenosti niza kategorija osoba za suočavanje s izazovima na tržištu rada koje je, u skladu s brojnim ekonomskim trendovima, promjenjivo i traži brze i učinkovite prilagodbe. Stoga je donesena odluka prema kojoj će programi aktivne politike zapošljavanja iduće godine obuhvatiti 14.300 nezaposlenih osoba, a isti pretpostavljaju podršku nezaposlenika u procesu aktivnog traženja posla, ali i obuku i pripremu za rad. Pritom će podrška biti usmjerena i na poticanje zapošljavanja kod poslodavaca, ali i poticanje samozapošljavanja, a važan segment programa prati i tehničko-tehnološke trendove u svijetu jer će dio sredstava ići na pokretanje i registraciju poslovnih aktivnosti (startup biznisi). Istodobno, kako bi se povećala konkurentnost niza društvenih skupina na tržištu rada, planirana je realizacija mjera i kroz program sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke radi pružanja podrške za 13.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH, s posebnom rodnom i socijalnom osjetljivošću. Iz Federalnog zavoda pritom ističu kako ovim mjerama žele doprinijeti bržoj integraciji na tržištu rada, odnosno spriječiti dugotrajnu nezaposlenost. Osim toga, plan je i omogućiti brojnim osobama stjecanje prvog radnog iskustva, a i u ovom segmentu djelovanja namjera je poticanje samozapošljavanja, odnosno pokretanje samostalne djelatnosti ili gospodarskog društva.

Kako objašnjavaju iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, ciljne skupine su mladi bez radnog iskustva, žene, osobe starije od 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju godinu i više, osobe nižih kvalifikacija ili bez kvalifikacija te osobe s invaliditetom. Prioritet su i djeca i supružnici osoba s invaliditetom od 60 posto i više, razvojačeni branitelji i njihova djeca, članovi obitelji poginulih branitelja, Romi i drugi. Prema programu rada Zavoda, 14,593.605 KM planira se izdvojiti za provođenje zajedničkih projekata s drugim pravnim subjektima, od čega se 8,000.000 KM odnosi na nove projekte podrške za 1300 nezaposlenih, a plan je doznačiti i 2,995.774 KM Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za realizaciju programa tog fonda.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.