spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Više od 50.000 građana Beograda tražilo smjene i dalo rok do 12. svibnja

- Oglasi -

Prosvjed “Srbija protiv nasilja” povodom masovnih ubojstva u Srbiji koji je organizirao dio srbijanske opozicije okupio je u ponedjeljak uvečer više od 50.000 građana koji su, između ostalog, tražili smjene ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezebdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, i koji su najavili da će, ukoliko vlast ne ispuni sve zahtjeve, u petak, 12. svibnja “stati sve u Srbiji”, javlja Anadolija (AA). Traženo je i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnoj TV Pink zbog promoviranje nasilja kroz reality program i smjena članova Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije, državnog tijela koje odlučuje koje će televizije u Srbiji dobiti nacionalnu frekvenciju.

- Oglasi -

Zatražena je i zabrana tiskanih medija koji “promoviraju primitivizam i krše novinske kodekse” i smjena rukovodstva Radio-televizije Srbije. Zatražena je i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju kako je ostavka koju je ranije podnio ministar prosvjete Branko Ružić dokaz da “vlast poznaje samo pritisak građana” i da je “neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune”. Opozicija je zatražila i hitno održavanje sjednice Skupštine Srbije sa samo jednom točkom dnevnog reda – odgovornost Vlade za stanje i sigurnost u zemlji. Iako su na prosvjedu sudjelovali i poslanici opozicijskih stranaka, zbog toga što nisu željeli da ih srbijanska vlast optuži za politizaciju masovnih ubojstva, u ime “Srbije koja se udružila protiv nasilja” govorila je profesorica srpskog jezika i književnosti Marina Vidojević. Ona je obiteljima stradalih u masovnim ubojstvima poručila da nisu same i ispričala im se ukoliko su željeli samo tišinu u teškim danima.

Vidojević je navela da je građane okupila strašna zajednička tragedija i istaknula da su se prethodnih dana građani Srbije pitali zašto im se to dogodilo, i zašto nevinoj deci koja su tek zakoračila u život. “Ovdje smo jer ne možemo više da čekamo. Predugo smo čekali i predugo šutili, okretali glavu na drugu stranu i mislili da će neko drugi riješiti sve probleme našeg društva. U toj tišini i mraku kultura nasilja je rasla, zlo, nerazumijevanje i strah su rasli. Narasli su toliko da nas je tragedija udarila pravo u lice na najbrutalniji način”, rekla je Vidojević. Dodala je da građani Srbije žele da ta zemlja bude siguran dom za sve u kome će svi živjeti bez straha. Istaknula je da građani zahtijevaju sigurne škole, sela i gradove jer to zaslužuju i da hoće da se svi osjećaju sigurno u svojoj zemlji.

- Oglasi -

Hoćemo empatiju, a ne mržnju. Ovdje smo jer vjerujemo da možemo da se izborimo protiv nasilja. U ovo vjerujemo jer smo mi narod pun empatije i ljubavi, narod koji je kroz povijest pokazao hrabrost da se bori protiv zla i da ga uvijek pobijedi”, istakla je Vidojević. Prosvjedni skupovi su organizirani i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Čačku. Večeras se očekuje obraćanje predsjednika Vučića na televiziji Happy, za koju prosvjednici traže da joj se ukine nacionalna frekvencija. Podsjetimo, trinaestgodišnji učenik u srijedu je u beogradskoj osnovnoj školi očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero učenika i nastavnicu. Dan kasnije kod Mladenovca u blizini Beograda 21-ogodišnji počinitelj automatskom puškom ubio je osmero, a ranio 14 osoba.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.