spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
16.6 ° C
16.6 °
16.6 °
86 %
1.2kmh
100 %
Sub
20 °
Ned
21 °
Pon
19 °
Uto
19 °
Sri
22 °

VITEZ: Osnovana udruga Mali heroji

- Oglasi -
- Oglasi -

U svijetu se rodi 5 do 10 posto prijevremeno rođenih beba. Podaci iz studija koje su rađene u BiH govore da je procentualno 4,8 posto prijevremeno rođenih beba i mi se tu uklapamo u svjetske standarde. Međutim, nivo zdravstvene zaštite za bebe i psihološke pomoći za porodice svakakao može biti znatno bolji.

U Vitezu, u srednjoj Bosni je osnovano Udruženje  „Mali heroji“ koja će okupljati roditelje prijevremeno rođene djece i roditelje prijevremeno rođene djece sa posebnim potrebama.

-Ja sam majka prijevremeno rođene djece. Imama dva prijevremeno rođena djeteta.S tim što je drugo dijete imalo više komplikacija pa smo odlučili da osnujemo udruženje sa ciljem da pomognemo drugim roditeljima. Kada sam rodila drugo dijete jednostavno nisam se imala kome obratiti. – kaže osnivačica Udruženja, Monika Blaž.

Primarni cilj Udruženja je, kako navodi osnivačica, unapređenje zdravsteve zaštite prijevremeno rođene djece, te pružanje psihološke pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece. Na području srednje Bosne nema preciznih podata o broju prijevremeno rođene djece.

-Mi nemam točne podatke, ali sada nakon osnivanja Udruženja ćemo nastojati da prikupimo točne podatke o majkama koje su prijevremeno rodile djecu. Akcent će biti na boljoj zdravstvenoj zaštiti, ali prije svega, organiziranje članova udurženja, a više ćemo se bazirati na psihološku pomoć. – ističe Vitežanka, Monika Blaž.

Iako tek osnovano, Udruženje „Mali heroji“ je ostvarilo kontakt sa sličnim Udruženjima.

-Trenutno imamo kontakt sa Udruženjem iz Republike Hrvatske „Palčići“, iz Republike Srbije „Mali div“, dok udruženje koje je registrirano u Banja Luci nije baš tako aktivno. Mi ćemo se truditi da se povežemo i sa njima i sa drugim udruženjima, a nema ih puno. Kod nas u BiH imaju samo dva slična udruženja. – govori Monika Blaž.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog 2011. godine kao suradnja fondacije March of Dimes (SAD), Europskog fonda za brigu o novorođenčadi koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, Fondacije Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne fondacije za prijevremeno rođenu djecu Australija.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće.

Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima. Tipične sokne linije i svijetlo ljubičasta  postale su simboli Svetskog dana prevencije. Ljubičasta boja postala je simbol za obilježavanje ovog dana i predstavlja osjetljivost i izuzetnost. Jedan od ciljeva ovog dana, kao i formiranja Udurženja je svakako i razmjena iskustava roditelja i unaprjeđenje skrbi prijevremeno rođene djece.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE