spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
11.8 ° C
11.8 °
11.8 °
94 %
0.8kmh
88 %
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
22 °
Ned
19 °

Vitez: Župne obavijesti župe sv. Juraja mučenika

- Oglasi -
  1. Mise, spomeni svetaca i pobožnosti u nadolazećem tjednu: Danas je osma nedjelja kroz godinu. Mise su po redovitom rasporedu. U srijedu je čista srijeda ili Pepelnica, početak korizme. Mise ćemo slaviti kao radnim danom: – jutarnja u 8:00 i večernja u 18:00. Pod svim misama bit će obred pepeljanja. U srijedu je prva srijeda u mjesecu. U 17 sati ćemo slaviti zavjetnu misu sv.Leopoldu u Dubravici. Pod ovom misom će također biti obred pepeljanja. U petak počinjemo pobožnost puta križa, i to po ovom rasporedu: Kalvarija – 15:30 sati. Krušcica – 16:00 sati. Dubravica – 17:00 sati. Župna crkva 17:30 sati. Nakon pobožnosti križnoga puta slaviti ćemo svetu misu.
  2. U petak je prvi petak, a u subotu prva subota u mjesecu. Sljedeće nedjelje je prva korizmena nedjelja. Mise su po redovitom rasporedu.
  3. Krštenja i vjenčanja u korizmi: Krštenja u korizmi biti će redovito, tj. svake subote u 16,00 sati. Svečana vjenčanja se ne obavljaju. Svi vjernici bi trebali imati na umu da kroz korizmeno vrijeme ne pripremaju svečane zabave niti sudjeluju u njima, jer nisu u skladu sa korizmom. Kršteni i krizmeni kumovi
  4. Crkvena služba kumstva kod krštenja i krizme je, dakako, poznata svim našim župljanima; no u posljednje vrijeme su se pojavile određene nejasnoće. Stoga ćemo ovdje ponoviti ono što smo već naglašavali u župnom listiću: osvrnut ćemo se na crkveni zakon glede kumstva na krštenju ili krizmi (Zakonik kanonskog prava, kan872-874). Osnovni uvjeti: kum (ili kuma) treba imati navršenih 16 godina života, bitikatolik, potvrđen i pričešćen i provoditi život u skladu s vjerom i službomkumstva. Takoder, kum ne smije biti otac ili majka djeteta. Glede provodenja života u skladu s vjerom naši svećenici traže ono najosnovnije: da kum ne živi u bilo kakvoj crkveno nevjenčanoj vezi. Imajte na umu da je to tek najniži kriterij – za kuma prije svega treba birati nekoga tko doista živi vjeru. Vjenčanje ne poznaje kumove, nego svjedoke. Jedini je uvjet da se radi o osobi koja može posvjedočiti činu vjenčanja pri zdravoj pameti. Ipak se preporučuje za svjedoke izabrati katolike koji razumiju značaj sakramenta ženidbe.
- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE