spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vlada FBiH će revidirati odluku, umirovljenici neće morati čekati kolovoz da dobiju uvećana primanja

- Oglasi -

Vlada Federacije BiH će revidirati odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, predočeno je to danas na Izvještajnoj sjednici Skupštine udruženja umirovljenika F BiH koja je održana u Sarajevu.

- Oglasi -

Tako će se ova odluka, odnosno, uvećanje mirovina za 3,9 posto umjesto na srpanjska primanja odnositi na svibanjska, čija će isplata početi početkom narednog mjeseca.

Podsjetimo, Vlada F BiH u prethodnom sazivu na čelu s Fadilom Novalićem je odluku o vanrednom usklađivanju donijela na sjednici od 27. travnja, a kako su naveli, to su učinili u skladu sa člankom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

- Oglasi -

– Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,9 posto, odnosno da se mirovine uvećaju za ovaj postotak, počevši od mirovine za srpanj 2023. godine-naveli su tada iz Vlade F BiH.

Međutim, uz to što su upozoravali na to da nisu konsultirali u vezi donošenja te odluke, koju su ocijenili ishitrenom, iz Saveza umirovljenika F BiH su iznijeli i to da su prekršene odredbe članka 80. Zakona o PIO, prema kojem se i vrši izvanredno usklađivanje.

Naime, u stavku 3., tog članka stoji da Vlada F BiH odluku o izvanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši izvanredno usklađivanje.

Revidiranom odlukom tako je donekle ispravljena nepravda prema umirovljeničkoj populaciji koja čini preko petine stanovništva u F BiH.

Revidiranom odlukom o izvanrednom usklađivanju najniža mirovina koja će biti isplaćena u lipnju iznosit će 538 KM, umjesto, 518 KM.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.