spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
8.9 ° C
8.9 °
8.9 °
87 %
1kmh
100 %
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
9 °
Sri
10 °

Vlada FBiH izmijenila Uredbu: Evo kada će biti isplaćena jednokratna pomoć nezaposlenima

- Oglasi -
- Oglasi -

Federalna vlada izmijenila je član 18c Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, a u dijelu koji se odnosi na pomoć nezaposlenima, čime su županijske službe za zapošljavanje obavezane da najkasnije do 21. studenog Vladi FBiH dostave zahtjeve za isplatu jednokratne novčane naknade, uz konačni popis njenih korisnika za koje imaju valjan podatak o transakcijskom računu.

Na osnovu zahtjeva, Vlada će utvrditi konačan iznos sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade koji će biti uplaćen svakoj od županijskih službi za zapošljavanje, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. Nadležna županijska služba za zapošljavanje će, najkasnije do 20. prosinca ove godine, isplatiti jednokratnu naknadu uplatom na transakcijske račune korisnika. Ako županijska služba za zapošljavanje ne posjeduje podatak o transakcijskom računu ili taj podatak nije valjan (npr. naveden je pogrešan broj računa ili je on u međuvremenu zatvoren), osoba koje polaže pravo na naknadu je dužna, najkasnije do 4. studenog dostaviti nadležnoj županijskoj službi valjan podatak o svom transakcijskom računu, a ako to ne učini u navedenom roku, gubi pravo na jednokratnu novčanu naknadu.

- Oglasi -

Županijska služba za zapošljavanje obavezna je, najkasnije do 15. siječnja 2023., vratiti sredstva koja ne budu utrošena za isplate naknada. Izmijenjena Uredba stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a ukupna sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade bit će osigurana u Proračunu FBiH za 2022. godinu. U obrazloženju izmjena navedeno je da je, nakon usvajanja paketa pomoći nezaposlenim osobama (Uredba o dopunama Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena), iako su predviđeni duži rokovi za prikupljanje informacija o bankovnim računima nezaposlenih osoba, uočeno da županijske službe za zapošljavanje nisu u mogućnosti na vrijeme prikupiti potrebne informacije, odnosno da postoji veći broj nezaposlenih osoba koji u predviđenim rokovima neće uspjeti dostaviti tražene podatke.

- Oglasi -

Upravo zato je cilj izmjena Uredbe omogućavanje više vremena nezaposlenim osobama za pribavljanje neophodnih podataka, stoji u priopćenju.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.