spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vlada Republike Hrvatske će ponovno sufinancirati nakladu Viteškog ljetopisa za narednu godinu

- Oglasi -

Republika Hrvatska, u sklopu procesa koji za cilj imaju konstantnu financijsku pomoć brojnim projektima od interesa opstanka i ostanka Hrvata u BiH, donijela je još jednu odluku koja ide u tom smjeru. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske putem 2. Javnog poziva za 2022. godinu dodijelio je ukupno 5.000.000,00 kuna za 157 projekata/programa i 38 financijskih potpora ugroženim pojedincima i povratnicima u Republiku Hrvatsku.  

Uvidom u odabrane projekte, vidljivo je kako se brojni odnose na potporu socijalnoj zaštiti, obrazovanju, religiji i kulturi Hrvata u Bosni i Hercegovini, a što je još jedan od dokaza da Hrvatska veliku pozornost usmjerava u društveni segment koji je važan dio dugoročnog opstanka. Zemljopisno, baš kao i u svim ranijim slučajevima, poštivala se činjenica o prisutnosti Hrvata na cijelom prostoru BiH, od Posavine do Hercegovine. Kada je u pitanju Vitez važno je kazati kako će Vlada Republike Hrvatske i ove godine sufinancirati izdavanje Viteškog ljetopisa, novog broja za 2022. godinu koji je u pripremi te izlazi u nakladi Udruge Volim Vitez.

U kontekstu obrazovanja, potporu je dobio projekt  Srednje škole Kreševo, a koji se odnosi na nabavu računalne opreme za potrebe nastave i uvođenje sustava e-dnevnika, kao i projekt Srednje škole Neum, a koji za cilj ima opremanje multimedijske učionice. Hrvatska je također podržala i projekt školskih sestara franjevki Krista Kralja, (Provincija Svete Obitelji u Hercegovini) iz Mostara, a koji se odnosi na nabavku opreme za logopedsku sobu u Dječjem vrtiću ,,Sveti Franjo” u Kiseljaku. Među projektima iz područja kulture tu je potpora Matici hrvatskoj Mostar za Mostarsko proljeće 2022. – XXIV. dane Matice hrvatske, kao i podrška  Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih ,,lvan Pavao II”, iz Sarajeva za projekt Tragom korijena pismenosti Hrvata u BiH.   Podršku je dobio i Savez slijepih Herceg Bosne – Federacije Bosne i Hercegovine u sklopu potpore izdavanju zvučnog glasila na hrvatskom jeziku ,,Kameni vrhunci”. Podržan je i projekt Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne-podružnica ,”General Blago Zadro” iz Gruda; radi se o dokumentarnom filmu Grude u Domovinskom ratu. Kada je riječ o podršci jačanju gospodarskih potencijala u lokalnim zajednicama, podršku je dobila i Udruga mladih poduzetnika i poljoprivrednika iz Odžaka za projekt razvoja ruralnog kraja, dok je u kontekstu potpore povratnicima, odabran i projekt Udruge povratnika, raseljenih i izbjeglih Hrvata općine Teslić-“Naša ognjišta”, a koji za cilj ima rekonstrukciju mosta i lokalnog puta u Župi Bežlja. Cjelokupni popis projekata možete vidjeti OVDJE.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.