spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3.7 ° C
3.7 °
3.7 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
11 °

Vlasnik ćevabdžinice iz BiH optužen za utaju 3,5 milijuna KM poreza: “Morao sam proširiti posao i kreirati novu vrijednost…”

- Oglasi -
- Oglasi -

Direktnim ispitivanjem prvooptuženog, Adnan Mrkva svjedočio je jučer u Županijskom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje u “slučaju Mrkva”. Akteri su optuženi za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca. Pored Adnana Mrkve, u ovom predmetu optuženi su i Amel Ćapin, Adis Biberović i Arif Malići, te pravne osobe – “Mrkva” d.o.o. Sarajevo i “Mrkva Group” d.o.o Sarajevo.

Odgovarajući na upite braniteljice, odvjetnice Edine Rešidović, Mrkva je u svojstvu svjedoka ukazao na kronologiju i dinamiku događanja prije i nakon povratka iz SAD. Tamo je boravio od 1995. do 2007. godine, najprije u Chicagu, a potom u Phoenixu, baveći se različitim poslovima. Nakon što je zasnovao obitelj, 2000. godine je kupio kuću u Phoenixu i tamo radio kao konobar u jednom restoranu. Kasnije se okrenuo privatnom biznisu, te završio colleague biznisa/menadžmenta, nakon čega je zajedno sa suprugom otvorio putnu agenciju. Prema Mrkvinom kazivanju, preovladala je želja da se vrati u rodni grad, gdje njegova obitelj ima dugu tradiciju u ugostiteljskoj djelatnosti. Njegov djed je još od 1963. godine imao ćevabdžinicu, koja je uz „Ferhatovićevu devetku“ među prvim ćevabdžinicama na Balkanu. Dodao je kako je njegov motiv osim spajanja s obitelji bila i želja, da uz iskustvo, stečeno u Americi, razvije i unaprijedi taj obiteljski biznis. Naveo je da ga je djed od malih nogu uvodio u tajne posla, a budući da su se njegovi roditelji razveli, on i brat su odrasli kod djeda i bake. Mrkva nadalje navodi kako je u tom kontekstu nastojao da napravi nešto respektabilno i da ćevape kao bosanski specijalitet institucionalno zaštiti i razvije kao sarajevski brand, odnosno kao specifičan segment gastronomske baštine, istaknuvši kako je ta ideja i dalje aktuelna i da ima podršku gradske uprave. Potom se detaljno osvrnuo na kronologiju događanja nakon djedove smrti 1994. godine i nastavak posla koji su od tada vodile njegova majka i tetka. Podsjetio je kako je shvatio da mora proširiti posao i kreirati novu vrijednost. To je rezultiralo osnivanjem firme Mrkva Group doo u lipnju 2008. godine zajedno s bratom.

- Oglasi -

Pritom su se, kako je kazao, oslanjali na model franšize s jednim centrom i više poslovnica. Naveo je da je to krenulo prilično dobro s obzirom na komplicirano poslovno okruženje. Tako su osim ćevabdžinice „Kod Mrkve“ na Baščaršiji otvorili drugu poslovnicu na Dobrinji, potom na Malti i u SCC-u. Rekao je da je temeljna ideja bilo širenje ponude. Ostatak svjedočenja odnosio se na razvoj posla uz korištenje određenog programa/softvera, namijenjenog za ugostiteljstvo i apliciranje modela ‘Hand off Managementa’, te poslovne relacije koje su vladale u sklopu familije. Osvrnuo se i na odnos prema njegovih rođaka, koji su se nakon smrti njegove tetke zakomplicirali. Mrkva je opisao i razloge za osnivanje firme Mrkva doo, te način na koji su raspolagali prihodima i deponirali pazar. Opisao je i poteškoće koje prate ugostiteljsku djelatnost u pogledu troškova repromaterijala, radne snage i režija. Naveo je i kako se posao dobro razvijao, ali i da je vremenom ‘prizemljio’ očekivanja. Prihodi su umjereno rasli, uz opasku kako se profit u ugostiteljstvu kreće u rasponu od tri do deset posto. Saslušanje Adnana Mrkve u svojstvu svjedoka, kako je najavljeno, bit će nastavljeno na narednom ročištu. Optužnica u ovom predmetu, ga tereti da je organizirao grupu koja je od početka 2012. do kraja 2015. godine, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca, oštetila proračune i vanproračunske fondove u Federaciji BiH. Kako se u optužnici navodi, Mrkva i Amel Ćapin koristili su novac iz ‘crne blagajne’ za financiranje vlastitih i potreba svojih obitelji te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938 KM. Višegodišnji prvostupanjski postupak u ovom predmetu u fazi je izvođenja dokaza obrane. Nastavak suđenja zakazan je za 2. prosinac.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.