spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.2 ° C
33.2 °
33.2 °
40 %
3kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Vodeći bh. trgovački lanci oglasili se povodom informacija o nelegalnom povećanju cijena

- Oglasi -
- Oglasi -

Slijedom informacije o nelegalnom povećanju cijena proizvoda u FBiH objavljene u medijima u srijedu 16. ožujka te nalazima Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je u proteklom periodu utvrdila nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marže prilikom formiranja cijena u vodećim trgovačkim lancima koji posluju na području FBiH, vodeći bh. trgovački lanci oglasili su se kako bi obrazložili ove informacije.

Naime, u procesu našeg poslovanja i formiranja maloprodajnih cijena isključivo se poštuje Odluka o ograničenju marži osnovnih životnih namirnica zakonski formiranih i propisanih na razini svake županije. Osim navedenog izuzetno važan faktor za formiranje maloprodajnih cijena jesu i nabavne cijene proizvoda naših dobavljača. Pojednostavljeno rečeno, u ovom slučaju podizanjem nabavnih cijena proizvoda automatski se povećavaju maloprodajne cijene na policama naših prodajnih objekata dok propisana marža i dalje ostaje u okvirima zakonskog ograničenja. Manja odstupanja su moguća uslijed naglog povećanja nabavnih cijena, navodi se u zajedničkom priopćenju kompanija Konzum, Bingo, Mercator i Amko komerc.

- Oglasi -

Navode kako je nagla i značajno povećana potražnja kupaca za osnovnim životnim namirnicama uzrokovala bržu frekvenciju nabave i stavljanje tek nabavljene robe na police, a upravo je ta roba nabavljena po naglo povećanim nabavnim cijenama. Upravo u ovakvim situacijama izuzetno izazovnog poslovanja važno je naglasiti da se nabavne cijene proizvoda mijenjaju na dnevnoj razini, a time uvjetovano primjena novih maloprodajnih cijena stupa na snagu odmah ili u najboljem slučaju do maksimalno 7 dana od zaprimljene obavijesti o poskupljenju proizvoda, navode trgovački lanci u priopćenju.

- Oglasi -

Kako bismo još jasnije objasnili nastalu situaciju navodimo trenutne nabavne cijene proizvoda pojedinih bosanskohercegovačkih proizvođača i dobavljača iz kategorije osnovnih životnih namirnica za kojima trenutno vlada najveća potražnja, poručeno je.

  1. 1 litar suncokretovog ulja = 4,67 KM sa PDV
  2. 1 kilogram brašna T-400 = 2,07KM sa PDV
  3. 25 kilograma brašna T-500 = 36,93 KM sa PDV

S tim u vezi informiramo vas da je glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo povećanje nabavnih cijena od strane proizvođača odnosno dobavljača, a sve prouzrokovano trenutnim globalnim poremećajem ekonomije, rastom cijena sirovina, goriva i drugih energenata važnih za proces proizvodnje i transport, zaključuje se u zajedničkom priopćenju vodećih bh. trgovačkih lanaca.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE