spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °

Vojnik optužen za šverc pet kilograma marihuane

- Oglasi -
- Oglasi -

Protiv vojnika Oružanih snaga BiH Nemanje Tripkovića (28) iz Foče, kod kojeg je ljetos policija u Palama pronašla više od pet kilograma marihuane, Okružno javno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu.

Naime, nakon sprovedene istrage, on je optužen zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama, a optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Sokocu. Ukoliko mu se dokaže krivica, zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo je od jedne do deset godina.

- Oglasi -

,,Optužnicom se Tripkoviću stavlja na teret da je 16. lipnja 2022. godine na području Pala, u mjestu Ljubogošta, na zadnjem sjedištu vozila FAIT stilo, koje je koristio, neovlašteno držao i prevozio u pet PVC paketa marihuanu radi dalje prodaje”, navodi se u optužnici.

- Oglasi -

Kako se navodi, narkotici su bili u pakovanjima od 1.040 grama, 1.035 grama, 1.035 grama, 1.035 grama, 1.030 grama.

Navodi se da je drogu nabavio od njemu poznatih osoba iako je znao da se radi o opojnoj supstanci za čiju nabavku i držanje nema odobrenje nadležnog organa, jer se nalazi na listi opojnih droga čije su držanje i promet zabranjeni i ograničeni Zakonom o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Prema ranijim infomacijama, policija je uhitila i Slobodana Samardžiju iz Sokoca, za kojeg se sumnjalo da mu je prodao drogu.

Istražni organi Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH pokrenuli su postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti pripadnika Oružanih snaga BiH, koji je uhićen zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, priopćilo je pomenuto ministarstvo.

Nakon uhićenja pripadnika Oružanih snaga BiH nadležni u Ministarstvu obrane BiH i Oružanim snagama pokrenuli su postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti Tripkovića te ukoliko se utvrdi da je vojna osoba povrijedila odredbe važećih zakonskih i podzakonskih propisa, u skladu sa stupnjem prekršaja, bit će adekvatno sankcionirano.

Tada su Oružane snage BiH oštro osudile svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika OS BiH, koje dovodi do povrede odredaba etičkog kodeksa ponašanja te narušavanja ugleda, jer, kako su naveli, od njih se očekuje da iskažu najveći stupanj profesionalizma, moralnog i odgovornog ponašanja tijekom profesionalnih, ali i svakodnevnih obaveza.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.