spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u povijesti

- Oglasi -

Kolona sjećanja krenula je gradskim ulicama nakon što je u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice dr. Juraj Njavro održan prigodni komemorativni program u kojem su sudjelovali Klapa HRM-a “Sveti Juraj”, Policijska klapa “Sveti Mihovil” i glumac Darko Milas. Dok hodočasnici prolaze ulicama grada heroja s crkve svetih Filipa i Jakova neprestano zvone zvona, a s prozora Hrvatskog radija Vukovar njegovi djelatnici puštaju ratne snimke Siniše Glavaševića iz Vukovara u jesen 1991. godine. U koloni sjećanja su predstavnici državnog vrha; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni saborski zastupnici i ministri, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dr. 

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za tjedan dana.

No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca.

Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

– Drago mi je da smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast Gradu Heroju, gradu Vukovaru. Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti, rekao je premijer RH Andrej Plenković u izjavi novinarima.

– Komentirao je okretanje leđa građana Škabrnje izaslanstvu u kojemu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, rekavši da razumije obitelji, jer su u Škabrnji počinjeni strašni zločini.

Dodao je i da je politika oprosta jedina koja se može voditi.

– Politika pomirbe i suživota jedina je politika bitna za budućnost, rekao je.

Istaknuo je i da je važno da predstavnici Srba u Hrvatskoj iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara.

Kazao jei da se u Vukovar ulaže više nego u bilo koji drugi grad u RH. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.