spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

WHO: Europa prolazi kroz ogromne prevrate i promjene, to utječe na mentalno zdravlje

- Oglasi -

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje da se Europa nalazi u važnom trenutku u borbi protiv problema mentalnog zdravlja tijekom pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

,,Naša regija prolazi kroz dalekosežne prevrate i promjene”, rekao je Hans Kluge, direktor WHO- a za europsku regiju, u Kopenhagenu.

Pandemija je donijela fokus na mentalno zdravlje, rekao je, dok oružani sukob u Ukrajini utječe na mentalno zdravlje milijuna ljudi, piše Fokus.ba.

,,Deset tjedana rata u Ukrajini doveli su do neizmjerne nesigurnosti, tuge i gubitaka”, rekao je Kluge. Izdvojio je blizu 190 napada na zdravstvene službe u Ukrajini, koji su ,,ostavili bezbrojne ljude bez nade i dostupnosti zdravstvenim službama”.

Kluge je predstavio prvi sastanak Paneuropske koalicije za mentalno zdravlje, koja će poticati djelovanje na svim razinama u svrhu rješavanja zanemarenih mentalnih potreba diljem cijele Europe.

Koalicija je pokrenuta u rujnu 2021. godine i sastavljena je od 53 zemlje članice u regiji WHO Europa, zajedno s međunarodnim nevladinim organizacijama, stručnjacima i osobama na koje su utjecali mentalni problemi.

Prema WHO-u, više od 150 milijuna ljudi u regiji živjelo je s mentalnim problemima u 2021. godini. Samo jedna od tri osobe s depresijom trenutno prima pomoć koju treba. Problemi mentalnog zdravlja utječu na sve dobne skupine i sve društvene slojeve, rečeno je.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.