spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Za najsiromašnija domaćinstva u BiH uskoro stiže novac iz EU, evo detalja

- Oglasi -

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uručila je danas šefu Izaslanstva EU i specijalnom predstavniku EU u BiH veleposlaniku Johannu Sattleru potpisani Sporazum o financiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu između Europske unije i BiH.

- Oglasi -

Ovaj paket, vrijedan 70 milijuna eura, omogućit će pomoć najugroženijim domaćinstvima u suočavanju s rastućim cijenama kao i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

– Radi se o paketu potpore Europske unije Bosni i Hercegovini od 70 milijuna eura za ublažavanje socio-ekonomskih posljedica izazvanih energetskim krizama i koje su izazvale porast cijena – kazala je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Na ovaj način, dodala je ona, pomažemo najugroženijim kategorijama stanovništva u BiH, koji su se suočili s porastom cijena energenata.

- Oglasi -

– Zatim, konkretna pomoć ide na pomoć stambenim jedinicama, u smislu energetske učinkovitosti. Također, potpora ide u okviru ovog paketa malim i srednjim poduzećima, koja su zapravo i osnova našeg gospodarstva, a i ono što bi trebalo činiti u budućnosti gospodarski rast i razvoj – navela je Krišto.

Šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler je kazao da ovaj korak znači da će BiH primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 milijuna eura za podršku najugroženijim domaćinstvima. Po njegovim riječima, to je oko 170 tisuća domaćinstava u BiH.Također će pomoći energetsku tranziciju kao vid ulaganja u budućnost ove zemlje.

– Naša poruka vama je da možete računati da će EU biti uz vas osobito u teškim trenucima – kazao je veleposlanik Sattler

Kako neslužbeno saznajemo, procjene su da bi domaćinstva mogla dobiti blizu 600 KM, a ukupna brojka ovisit će o broju domaćinstava koja zadovolje javni poziv.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.