spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
16 ° C
16 °
16 °
93 %
1.7kmh
100 %
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °
Čet
21 °
Pet
20 °

Za povećanje mirovina čeka se potvrda federalnog Doma naroda

- Oglasi -
- Oglasi -

Umirovljenici će još morati čekati na zakonsku potvrdu Doma naroda FBiH da bi dobili veće mirovine, ali i da bi mogli imati izvanredno usklađivanje (povećanje) mirovina. Iako je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO), a koji je značio povećanje mirovina, usvojen u Zastupničkom domu, zapelo je u Domu naroda. 

Ovim povodom ravnatelj Zavoda MIO Zijad Krnjić je za Klix komentirao što će to značiti za umirovljenike. “Kao što ste rekli, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o MIO-u je već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i njegovim očekivanim potvrđivanjem u Domu naroda stvorili bi se uvjeti za značajniji postotak redovitog usklađivanja i za izvanredno usklađivanje. Postoji potreba, ali i ekonomski uvjeti za redovito i izvanredno usklađivanje mirovine, koje je, prema našim planovima, trebalo biti zbirno u 2022. godini u postotku višem od 10%”, kaže Krnjić. On naglašava da je, osim ispravnog, dugoročno održivog i pravednog sustava usklađivanja penzija, taj zakon ispravio još neke greške osnovnog zakona te uredio norme kojima se vrši provedba presude Ustavnog suda. Ipak, izaslanici u Domu naroda iznijeli su nekoliko primjedbi i cijeli proces znatno usporili. “Vlada FBiH je utvrdila, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio tekst Zakona o izmjenama i dopunama zakona o MIO. Uredi i komisije, kako Vlade, tako i Zastupničkog doma za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, tekst su ocijenili usklađenim s ustavom. I onda pojedini izaslanici Doma naroda, što bi kazao naš narod, slobodno sve nabrojane proglase neznalicama i tekst nezakonitim i neustavnim”, ističe Krnjić.

- Oglasi -

On procjenjuje da je u 2022. bilo planirano povećanje mirovina ukupno do 10 posto, ali da je sada sve upitno. “Donošenjem ovog zakona stvorit će se uvjeti za znatno, više od 10%, kumulativno povećanje mirovina u 2022. godini te pravedno i ekonomski održivo usklađivanje u idućim godinama”, poručuje Krnjić. Bez donošenja ovog zakona, odnosno njegovog potvrđivanja u Domu naroda Parlamenta FBiH, nema zakonskih uvjeta ni za redovito ni za izvanredno usklađivanje mirovina u 2022., a ni u idućim godinama. “Iz onog što se moglo naslutiti iz rasprave, čini mi se da većina izaslanika Doma naroda ima namjeru podržati tekst zakona koji je usvojio Zastupnički dom, pa se nadam, a i umirovljenici, da će ta većina idućih dana potvrditi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o MIO, koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH”, zaključuje Krnjić.

- Oglasi -

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE